Cena za předčasný důchod je vysoká

16.08.2010 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Evropané odcházejí do penze později a s nižší penzí. Jak vysoká je cena za předčasný důchod? Jak je to s předčasným důchodem v Česku?

Vlivem demografických změn dochází v Evropě ke změnám v důchodových systémech. Evropané odcházejí do penze později a s nižší penzí. Důchodový věk se zvyšuje v některých zemích až na 68 let, obliba předčasných důchodů proto roste. Jak vysoká je cena za předčasný důchod? Jak je to s předčasným důchodem v Česku?

Legislativou je předčasný důchod umožněn ve většině členských zemí Evropské unie. S prodlužujícím se důchodovým věkem roste počet občanů, kteří využívají možnosti odejít do předčasného důchodu. V evropských zemích lze zpravidla odejít do důchodu o 5 let (např. ve Francii dokonce v 55 letech) před dosažením důchodového věku.


Znevýhodňování předčasného důchodu


Světovým trendem je však zvětšování finančního rozdílu mezi řádným starobním důchodem a předčasným důchodem. Toto opatření zvyšuje, spolu se zvyšujícím se důchodovým věkem zvyšuje nároky na vlastní finanční zabezpečení Evropanů. Při odchodu do důchodu o tři roky dříve znamená ve většině evropských zemí nižší penzi nejméně o 10 %, většinou o 15 % a více (v Česku o 13,2 %). Rozdíl mezi řádným důchodem a předčasným důchodem se bude v budoucnosti navíc pravděpodobně mírně zvyšovat. Evropané tak již nyní velmi citelně na své peněžence poznají dřívejší odchod do penze.


Bude důchodový věk 70 let?


Evropské země hromadně zvyšují důchodový věk. V současné době dochází ve většině členských zemí EU k postupnému zvyšování důchodového věku. V roce 2020 bude důchodový věk 68 let ve Velké Británii, Irsku, pravděpodobně taky v Dánsku. V dalších zemích bude 67 let (Nizozemí, Španělsku a postupně taky v Německu). Další země o tom nahlas uvažují (např. Švédsko). V Česku dochází k postupnému zvyšování důchodového věku na 65 let (od roku 2032). Bude v Evropě důchodový věk v 70 let? Zvýšení důchodového věku na 70 let by v praxi znamenalo nižší výdaje státu na důchody. Většina občanů by odcházela na finančně méně nákladný předčasný důchod.


Předčasný důchod v Česku


V současné době lze v Česku odejít do předčasného důchodu tři roky před dovršením důchodového věku. Výhodnější je však odejít do předčasného důchodu dva roky a méně před dosažením důchodového věku, protože za toto období je nižší krácení důchodu. Procentní výměra při předčasného důchodu se v Česku totiž snižuje o 0,9 % výpočtového základu za každých i započatých 90 kalendářních dní (tj. 3,6 % ročně), pokud doba předčasnosti nepřekročí 720 dní. Při odchodu do předčasného důchodu o 3 roky je krácení větší, neboť procentní výměra od 721 dne přečasnosti se krátí za každých i započatých 90 kalendářních dní o 1,5 %. V Česku tak rovněž došlo ke zpřísnění, neboť dříve bylo krácení za celé tři roky vždy 0,9 %.


Jak je to v Německu?


V Německu dochází k postupnému zvyšování důchodového věku. Pro občany narozené po roce 1964 bude v Německu důchodový věk 67 let. V současné době je důchodový věk 65 let. Přesto mnoho Němců odchází do důchodu dříve. V důchodovém věku 65 let odchází v Německu do penze pouze každý třetí. V mnoha profesích je však samozřejmě situace ještě horší, např. pouze 10 % horníků, 13 % zaměstanců v kovodílnách… odešlo v roce 2008 do důchodu v 65 letech. Čím náročnější fyzická práce, tím dříve odchází pracovníci do penze.

Řešením pro mnoho Němců je předčasný důchod. Mnoho profesí jednoduše v 65 letech vykonávat nejde. Počet zaměstnanců v průmyslových odvětvích odcházejících do předčasného důchodu (nebo invalidního) je vysoký. Do předčasného důchodu lze v Německu odejít v 60 letech. Cena za předčasný důchod je však vysoká. Dřívější odchod do penze je sankciován nižší státní penzí. Za každý dřívější odchod do penze je důchod kráce o 0,3 % (3,6 % ročně), čili stejně jako v Česku. V průměru odcházejí Němci do předčasného důchodu o tři roky a dva měsíce dřive než činí důchodový věk. Dřívější odchod do penze znamená nižší penzi, v průměru o 115 € měsíčně. Průměrná mužská penze v Německu činí přitom 1 044 € v západoněmeckých spolkových zemcíh a 970 € ve východoněmeckých spolkových zemích. Ženy mají průměrnou penzi výrazně nižší (826 € v západoevropských spolkových zemcíh a 473 € ve východoněmeckých spolkových zemích).


Nároky na vlastní zabezpečení se zvyšují


Evropským trendem v důchodové politice je zpřísňování podmínek pro splnění nároku na starobní penzi či předčasný důchod. Čím mladší občané jsou, tím větší roli budou v důchodovém věku hrát jejich vlastní příjmy, ať už z úspor, investování či pronájmu. Všude v Evropě dochází k postupným změnám, aby občané měli čas se na změny připravit. Myslet na penzi přitom musí Evropané již v mladém věku, aby byli schopni si během let vytvořit adekvátní úspory na penzi.

Prameny:
• Sozial Politik aktuell in Deutschland, Universität Duisburg-Essen
• Focus (Nur jeder Dritte hält durch bis 65 Jahre)
• Deutsche-renteversicherung.de


Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY