Pražská burza dopoledne rozšiřovala pondělní zisky

17.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. srpna (ČTK) - Pražská burza dopoledne navázala na pondělní růst a dál posílila, index PX zpevnil o 0,85 procenta na 1192 bodů. Většina předních akcií rostla do jednoho procenta, technologická firma KIT digital si polepšila přes čtyři procenta, vyplývá z informací burzy. Pražská burza rostla v souladu s okolními trhy, rovněž většina ostatních evropských trhů dopoledne posilovala do jednoho procenta, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Společnost KIT digital v pondělí oznámila hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí, výnosy meziročně zvýšila na dvojnásobných 40,4 milionu dolarů (asi 785 milionů korun), ale vykázala čistou ztrátu 18,8 milionu dolarů proti předchozímu zisku 6,8 milionu. Cenné papíry firmy dopoledne získaly 4,42 procenta na 177,51 Kč.

Energetická společnost ČEZ získala 0,64 procenta na 870 Kč, akcie Erste Bank si připsaly 1,98 procenta na 746,50 Kč a emise Komerční banky získala 0,22 procenta na 4089 Kč. Ztrácely naopak akcie telekomunikační společnosti Telefónica O2, které odepsaly 0,16 procenta na 437,30 Kč.

Michal Beran z Fio banky upozornil, že společnost UniCredit zlepšila doporučení pro Erste Bank na ''koupit'' z předchozího ''držet''.

Josef Dudek z Fio banky prohlásil, že pražskou burzu budou v dnešním úvodu podporovat západoevropské trhy. Nákupní zájem by však podle něho mohl zůstat především u bankovních titulů, jelikož Erste Bank již v pondělí uzavřela ve Vídni v přepočtu až nad 740 Kč. Odpoledne určí směr dalšího vývoje statistiky z ekonomiky USA, a to index výrobních cen za červenec, zahájená výstavba domů a průmyslová výroba, dodal Dudek.

Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky poukázal na informaci, že Energetický a průmyslový holding (EPH), společný podnik finančních skupin J&T a PPF, podal závaznou nabídku do tendru na privatizaci polské elektrárenské firmy Energa. Jeho konkurenty budou polské firmy PGE a Kulczyk a francouzská GDF.

ČEZ minulý týden oznámil, že nabídku v tomto tendru nepodá a nechtěl jej dále komentovat. "Je známo, že ČEZ má dobré vztahy s EPH, a proto nelze vyloučit, že by v případě úspěchu EPH v tendru mohl ČEZ v budoucnu odkoupit podíl ve firmě Energa. Prozatím vidíme tuto zprávu jako neutrální pro akcie ČEZ," uvedl Němý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK