Pražská burza díky akciím Erste rostla, PX přidal 1,24 procenta

17.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. srpna (ČTK) - Pražský akciový trh v tomto týdnu rostl podruhé za sebou, hlavní index PX si připsal 1,24 procenta na 1196,7 bodu. Burzu nahoru táhly především cenné papíry rakouské Erste Bank. Dařilo se většině emisí, akcie developera Orco zpevnily o více než sedm procent, vyplývá z výsledků burzy. V černých číslech se obchodovaly také trhy v regionu.

Největší zásluhu na dnešním růstu burzy měl vysoký zisk akcií Erste Bank, který naopak mírně kompenzovaly ztráty další velké emise, mobilního operátora Telefóniky O2, uvedl Josef němý z Komerční banky.

Cena akcií Erste se zvýšila o 3,39 procenta na 756,80 koruny. Michal Beran z Fio banky doplnil, že analytici banky UniCredit zlepšili doporučení pro Erste na "koupit" z předchozího "držet". Zároveň zvýšili cílovou cenu na 885 korun (35,7 eur) proti dosavadním 745 korunám (30 eur).

Zisk 0,74 procenta na 4110 korun zaznamenaly akcie Komerční banky. Podle Josefa Kohouta z Patria Finance bankám podporu dodalo dnešní zvýšené doporučení na český akciový trh ze strany analytiků Citigroup.

Nejziskovějším titulem na pražské burze dnes byly akcie Orka, které přidaly silných 7,14 procenta na 138 korun. Podle Němého titul zpevnil zřejmě i díky spekulacím polského tisku, že by společnost mohla brzy dostat povolení pokračovat ve stavbě na svém varšavském projektu Zlota 44. Daniel Marván z Fio banky poznamenal, že Orku také pomohla příznivá analýza KBC Securities.

V posilování po pondělních výsledcích pokračovaly cenné papíry technologické společnosti KIT Digital, které si připsaly 4,71 procenta na 178,01 koruny. Z dalších emisí dnes nejvíce obchodované akcie energetické společnosti ČEZ posílily o 0,29 procenta na 867 korun. Cenné papíry Telefóniky O2 naopak zlevnily o 0,59 procenta na 435,40 koruny.

"Dnešní seance na pražské burze probíhala nadále za nízkého zájmu ze strany zahraničních hráčů," uvedl Kohout. Objem obchodů ve SPAD za dnešní den dosáhl téměř 1,32 miliardy korun. Průměrný denní objem obchodů za poslední rok je podle serveru Patria Online 1,372 miliardy korun.

jap vju

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK