Co dělat, když mi nevyhovuje můj stávající penzijní fond?

12.02.2003 | , Finance.cz
PENZE


Nejste spokojeni s výnosy a službami stávajícího penzijního fondu? Přejděte k penzijnímu fondu, který Vám vyhovuje více.

  • Nejprve je potřeba si zjistit, zda nemáte nárok na výplatu dávky u stávajícího penzijního fondu. Po vzniku nároku na dávku již totiž nemůžete přejít k jinému fondu.
  • Jestliže máte nárok na penzi pouze podle starého penzijního plánu, můžete dodatkem ke smlouvě přistoupit na nový penzijní plán a převod uskutečnit.
  • Pro uskutečnění převodu musíte vyplnit a podepsat formulář obsahující výpověď stávajícímu fondu a zároveň žádost a souhlas s převodem prostředků do vybraného fondu.
  • Dále sepište s nástupnickým fondem smlouvu o penzijním připojištění. Zde je nutno vyplnit i údaje o předchozím penzijním připojištění, tj. kód a název stávajícího penzijního fondu, datum a způsob zániku připojištění. 
  • Výpovědní lhůta činí zpravidla dva měsíce od prvního dne měsíce následujícího po doručení výpovědi původnímu penzijnímu fondu. V průběhu výpovědní lhůty si stále přispíváte na penzijní připojištění u předchozího penzijního fondu. Smlouva s novým fondem je účinná až od měsíce následujícího po měsíci ukončení předchozího penzijního připojištění. Od tohoto měsíce je nutno zahájit placení příspěvků na účet nového fondu. 
  • Pojištěná doba u předchozího penzijního fondu je započítávána. Předchozí fond je povinen nejpozději do 3 měsíců od ukončení penzijního připojištění převést veškeré finanční prostředky evidované na vašem účtu na nový účet. 
  • V případě rozdílu mezi penzijními plány vzniká nárok po splnění podmínek nástupnického penzijního fondu.

Smlouvu o penzijním připojištění můžete uzavřít také na našich stránkách www.finance.cz. Můžete zde srovnat nabídky všech penzijních fondů, získat informace o jejich hospodaření a připisovaných výnosech, struktuře portfolia apod. Jsou zde k dispozici kalkulačky, pomocí kterých si snadno spočítáte například uspořenou částku nebo státní podporu. Můžete využít i bezplatné poradenství financování penze, a teprve po té si vybrat vhodný penzijní fond z naší nabídky a v pohodlí domova uzavřít smlouvu v našem prodejním centru.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: PENZE