Česko patří mezi nejbezpečnější země světa

23.08.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Vyšší bezpečnost, právní ochrana a nízká korupce jsou velmi důležité aspekty pro zahraniční investory, kam investovat či přesunout výrobu. Česko je hodnonoceno jako 12. nejbezpečnější země k životu.

Bezpečnost a svoboda jsou základními předpoklady zvyšování životní úrovně občanů ve světě. V zemích s politickou stabilitou, nízkou kriminalitou, kde se dodržují lidská práva či jsou nenásilné demonstrace, se žije nejlépe. Každoročně zveřejňovaná zpráva „Global Peace Index“ hodnotí bezpečnost ve světě. Jak si stojí Česko?

Vyšší bezpečnost, právní ochrana a nízká korupce jsou velmi důležité aspekty pro zahraniční investory, kam investovat či přesunout výrobu. Česko je hodnonoceno jako 12. nejbezpečnější země k životu. Rizika investování v Česku jsou tedy pouze podnikatelského rázu. Dle společnosti A. T. Kearney je tak Česko 32. nejlepší místo pro investování. Přestože český trh není velký a mnohé asijské země jsou z tohoto pohledu přitažlivější, je Česko vzhledem k bezpečnosti, vysoké kvalifikaci a odbornosti zaměstnanců a vyspělému podnikatelskému prostředí lákavou destinací.


Kritéria hodnocení


V pravidelně každoročně zveřejňované zprávě „Global Peace Index“ od společnosti The Institute for Economics and Peace je hodnoceno několik ukazatelů bezpečnosti a zabezpečení bezpečnosti v zemích světa. Počínaje vnímáním kriminality a počtem vražd či násilných trestných činů konče. Bezpečnost je v každé zemi hodnoceno ve dvou roviznách, vnitřní a vnější. Ve vnitřní bezpečnosti (na celkovém indexu se podílí 60 %) jsou hodnoceny tyto ukazatele: vnímání kriminality ve společnosti, počet uprchlíků a vysídlených osob, politická stabilita, dodržování lidských práv, potenciál pro teroristické činy, počet vražd (na 100 tisíc lidí), úroveň násilných tresných činů, pravděpodobnost násilných demonstrací, počet uvězněných obyvatel (na 100 tisíc lidí) a zabezpečení vnitřní bezpečnosti (počet policistů a dalších ochranných složek státu).


Nejbezpečněji je na Novém Zélandu


Ve zprávě za rok 2010 bylo hodnoceno celkem 149 zemí. První místo patří druhý rok po sobě Novému Zélandu, následuje Island a Japonsko. Malé, stabilní a demokratické země (včetně Česka) tvoří většinu z prvních dvaceti zemí. Na prvních místech jsou především evropské země. Jenom pro zajímavost USA patří 85. místo. Na posledním místě je Irák. Na konci žebříčku jsou země ve stavu konfliktu a otřesů (např. Somálsko, Súdán či Afgánistán).


Kdo si polepšil a kdo pohoršil?


Oproti minulému roku došlo k nejvýraznějšímu zlepšení skóre bezpečnosti u Maďarska, Kataru či Austrálie. Výsledný index si naproti tomu oproti minulému roku zhoršilo Řecko, na které citelně dolehla hospodářská krize. Důvodem je rostoucí politická nestabilita a násilné demonstrace. Horší hodnocení oproti předcházejícím rokům mají i Pobaltské země (Estonsko, Litva a Lotyšsko). Ve všech zemích se konaly násilné demonstrace, stoupl počet vražd a roste kriminalita. Hospodářská krize citelně dolehla i na Island, což však nevedlo k jevům zhoršujícím hodnocení bezpečnosti jako v jiných zemích světa.


Západní Evropa – nejklidnější region


Nejklidnějším regionem je západní Evropa, která má nejvýznamnější zastopení v první dvacítce nejbezpečnějších zemí k životu. Prim hrají země Skandinávie, které jsou všechny v první desítce. Pro severské země platí vysoká úroveň bezpečnosti a harmonický život. Velmi dobře je hodnocena i střední a východní Evropa. Nejlepší hodnocení ve střední Evropě má Česko spolu se Slovinskem. Nejhorší hodnocení ze střední Evropy mají Balkánské země, v hodnocení se pohybují od 60. místa do 90. místa. Nejméně bezpečně je v afrických zemích a na Blízkém východě. 

Tabulka: Nejbezpečnější země k životu
(Global Peace Index 2010, prvních 30 zemí)

Pořadí Země
1  Nový Zéland
2 Island
3 Japonsko
4 Rakousko
5  Norsko
6  Irsko
7 Dánsko
8 Lucembursko
9 Finsko
10 Švédsko
11 Slovinsko
12 Česko
13 Portugalsko
14 Kanada
15 Katar
16  Německo
17 Belgie
18 Švýcarsko
19 Austrálie
20 Maďarsko
21 Slovensko
22 Malajsie
23 Omán
24 Uruguay
25 Španělsko
26 Kostarika
27  Nizozemí
28 Chile
29 Polsko
30 Singapur
31 Velká Británie
32 Francie
149  Irák

Pramen: Global Peace Index 2010 (The Institute for Economics and Peace)

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU