Sazby spořicích účtů jsou stále pekelně nízko. Čeká se na krok ČNB

24.08.2010 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


U kterého spořicího účtu získáte nejvyšší zhodnocení? Co potkalo spořicí účty v posledních třech měsících a co je čeká? 

Doba je smutná. Měli bychom spořit a dělat si rezervu vzhledem k vysoké nezaměstnanosti. Není ale moc kde. Nejvyšší úrok, který lze dostat bez nějaké vázací doby či jiných podmínek, dosahuje pouze 2 %, viz srovnání spořicích účtů. A i tyto dvě procenta jsou danou finanční institucí masivně dotovaná, protože sazba v ekonomice se drží na úrovni 0,75 %.


Před čtvrt rokem


Když se podíváme na situaci zhruba před 3 měsíci, zjistíme, že úrokové sazby klesly téměř všude, kde bylo ještě kam klesat. A to jsme si před čtvrt rokem mysleli, že horší už to nebude. Připomeňme si, že nejhorší ránou pro nás tehdy byl faktický zánik zajímavosti eMaxu Plus mBank (stanovení úroku do 599.999 Kč na 0,75 %).

Vraťme se ale k poslednímu čtvrtroku. Z klíčových produktů došlo k opětovnému snížení úroku u Červeného konta na 1,8 %, poklesu všech sazeb Běžného spořicího účtu o 0,5 % a hlavně k degradaci 2% sazby LBBW spořicího účtu na 0,25 % pro drobné střadatele, viz tabulka. LBBW spořicí účet tak potkal podobný osud jako eMax Plus a to jen o pár týdnů později.

Kromě snížení u těchto, na trhu spořicích účtů, velkých hráčů, srazily sazby i Raiffeisenbank nebo ČSOB. U družstevních záložen jsme mohli sledovat největší změnu u spořicího účtu Moravského peněžního ústavu, kdy jsou sazby bez výpovědní lhůty nově stanoveny ve stejné výši bez rozdílu vkladu.

Tabulka: Sazby vybraných spořících účtů

Název banky Název produktu Úroková sazba před 3m Úroková sazba k 24. 8.
LBBW Bank    LBBW spořicí účet  2 % 0,25 %* nebo 1,75 %
Poštovní spořitelna  Červené konto  2 % 1,8 %
Volksbank   Běžný spořicí účet  2,03-2,93 % 1,53 – 2,53 %**

pozn. * pro vklady do 99.999 Kč; ** podle vázací doby 0-36 měsíců


Co zbylo


Co zbylo, ptáme se? Trochu uspokojivých výsledků se dopátráme pouze u několika institucí. Nejvyšší zhodnocení bez jakýchkoli podmínek dosahuje 2 %. Nalezneme ho u ING a Axa Bank. Produkt Axa Bank navíc umožňuje získat dalších 0,5 %, pokud dosáhne průměrný zůstatek na konci roku alespoň 40.000 Kč. U ING Konta můžeme zase hovořit o opravdové stálici na trhu, všimněme si nůžek na grafu níže. V době vysokých sazeb ČNB zůstávala ING při zemi, i když tím ztrácela v žebříčcích spořicích účtů. V době nízkých sazeb však produkt dotuje a udržuje úrok kus nad sazbou ČNB.

Graf: Vztah úrokové sazby ING Konta a 2T repo sazby

 

Zdroj: ING, ČNB


Úrokovou sazbu ve výši 2 % jde získat ještě u GE Money Bank,  jde však již o spořicí účet s aktivací úroku od určitého zůstatku, v tomto případě 40.000 Kč.

Pro další 2 % sazby už musíte mít uzavřené osobní účty, a to ne úplně levné. Česká spořitelna nabízí k Osobnímu účtu i volbu Spořicího plánu, ten však samozřejmě zdražuje měsíční vedení. Všechny vklady do 50.000 Kč jsou pak úročeny 2,5 %. UniCredit Bank má zase své Unikátní spoření, které láká až na 3,5% úrok. K tomu se však dostanete až po průchodu 1% pásmem, výsledná sazba tedy nikdy nepřesáhne 2,25 %. Nejlevnější konto navíc stojí 89 Kč měsíčně a sazba 2,25 % je při úsporách 150.000 Kč.

Poslední baštou přijatelných sazeb zůstaly některé družstevní záložny. Dobrý úrok musíte ale vykoupit termínováním vkladu: u WPB Capital 6 měsíci, u Akcenty rokem a u MPÚ 2 roky.


Co bude?


Do konce roku nás výrazné zlepšení nečeká. ČNB může sazby zvednout, nebude to však rozhodně v řádu procent. Finance.cz očekávají 0,25-0,5 %. U bank se tedy dočkáme spíše kosmetických změn.

Volksbank hovoří o možnosti uzavřít spoření on-line. Axa avizuje zavedení pásma pro úspory nad 1 milion korun. GE Money Bank slibuje dokonce úplně nový typ spořicího produktu. Celkem jisté však je, že skoro výhodnější než spořit bude utrácet.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ