Zestátněná ABN Amro v pololetí prodělala skoro miliardu eur

26.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 26. srpna (ČTK) - Zestátněná nizozemská banka ABN Amro měla v pololetí ztrátu 968 milionů eur (asi 24,1 miliardy Kč), která je výsledkem masivních nákladů na integraci finančního ústavu Fortis Bank Nederland a nuceného prodeje části majetku. Bez těchto výdajů by ABN zisk zvýšila o 57 procent na 325 milionů eur (asi 8,1 miliardy Kč).

ABN Amro už v květnu upozornila, že v souvislosti se zmíněnými výdaji čeká vysokou ztrátu. V červnu pak varovala, že předpokládané ztráty budou vyšší, než uváděla na jaře. Ukázalo se totiž, že výdaje na integraci banky Fortis budou vyšší.

Celkově tak ABN Amro na integraci banky Fortis v pololetí vynaložila 481 milionů eur. Dalších 812 milionů eur je ztráta, která vznikla v souvislosti s nuceným prodejem části majetku. ABN jej na pokyn Evropské komise prodala německé Deutsche Bank. Další nucené výdaje se vyšplhaly na zhruba 265 milionů eur.

Za růstem čistého zisku je vyšší úrokový příjem, pokles objemu rezerv na ztrátové úvěry o více než polovinu, a také zvýšení některých klíčových marží, například u spořicích účtů.

Nizozemská vláda v říjnu 2008 zestátnila tu část banky Fortis, která náležela k nizozemskému trhu, včetně obou zmíněných bank. Jejich fúze byla právně dokončena až k 1. červenci tohoto roku, očekává se ale, že provozní integrace bude pokračovat až do roku 2012.

Nizozemský kabinet vynaložil na převzetí a podporu zestátněných bank více než 26 miliard eur (přes 648 miliard Kč). Podle ředitele ABN Amro Gerrita Zalma je ale nepravděpodobné, že by daňoví poplatníci dostali své peníze zpět.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK