Pražská burza o půl procenta posílila, dařilo se Erste

26.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Pražská burza dnes mírně rostla, hlavní index PX zpevnil o 0,52 procenta na 1148 bodů. Hlavní zásluhu na tom měly cenné papíry rakouské Erste Bank. Naopak akcie developera ECM, který ve středu odpoledne oznámil zdvojnásobení pololetní ztráty a propad vlastního kapitálu do záporných hodnot, spadly téměř o pětinu a burza kvůli tomu s jeho akciemi před na čtvrt hodiny pozastavila obchodování. Vyplývá to z výsledků burzy.

Trhy dnes podle analytiků a makléřů mírně uklidnila o něco lepší data ze zámoří, týkající se situace na trhu práce. "Přesto byla většina investorského publika spíše opatrnější a s další větší akcí se vyčkává na páteční zpřesněný údaj ohledně vývoje zámořského HDP," uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Erste Bank dnes posílila o dvě procenta na 714 korun, naopak Komerční banky registrovala prodejní tlak a oslabila o 0,62 procenta na 3830 korun.

Výraznější aktivitu dnes na pražskou burzu přinesla výsledková sezona, když mezi středeční a dnešní seancí oznámily výsledky hospodaření hned čtyři obchodované společnosti. "Na rozdíl od západoevropských trhů však mezi investory převládlo zklamání," uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky

Nejhůře dopadl developer ECM, dnešní seanci zakončil proti středě slabší o více než 18 procent na 140,50 Kč. Za očekáváními zaostala také těžební společnost NWR, a to zejména na úrovni provozního zisku. Na burze přišla o 2,29 procenta na 217,50 korun. Nadšení nevzbudily ani výsledky textilky Pegas Nonwovens, která kvůli růstu cen vstupů vykázala mezičtvrtletní pokles provozního zisku. Pohoršila si o 0,70 procenta na 432 Kč.

Nejlépe dopadla síť autobazarů AAA Auto, která vykázala zlepšení na všech úrovních. Masivní reakce se však podle Adamkoviče nekonala, akcie autobazarů si připsaly necelé procento na 18,15 korun.

Nejlikvidnějším titulem byly opět akcie ČEZ, které si dnes připsaly 0,85 procenta na 827 korun.

Celkový denní zobchodovaný objem se dnes díky kurzotvorným zprávám od posledních seancí zvýšil a přesáhl 1,2 miliardy korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je přes 1,3 miliardy korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK