Nový sazebník České spořitelny začíná platit právě dnes

01.09.2010 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Zdražení České spořitelny lze shrnout takto: Zaplatíte více, využíváte-li poštu, sběrné boxy, telefonní bankovnictví, operace v cizí měně a kreditní karty. Na srdci vás však může hřát fakt, že tato banka určitě nezkrachuje.

Od 1. září vstupuje v platnost nový sazebník České spořitelny. Nikoho asi nepřekvapí, že zlevňování není jeho hlavním rysem. Podle slov České spořitelny sice došlo ke snížení celkového počtu poplatků a změnění jejich struktury tak, aby více rozlišovala způsob komunikace s bankou – nás bude však zajímat skutečný stav.

Česká spořitelna přestala být levnou bankou přesně 10. srpna roku 2007, tady dnem, kdy  zavedla svůj Osobní účet (viz článek Osobní účet České spořitelny: Zblízka). Kdo se nechal přemluvit na překlopení svého dosavadního programu, začal platit většinou minimálně o 1/3 více. Finance.cz již tehdy uvedly, že ČS krapet uhýbá od své stávající skupiny klientů. Mnohým z nich totiž účty zdražila, aniž by jim poskytla přidanou hodnotu.

Uplynuly tři roky a na ČS jako levnou banku už zřejmě nikdo nepohlíží. Koho poplatky moc otravovaly, přešel jinam. Zůstali klienti, kteří si našli na individuálním nastavování Osobního účtu něco přínosného, nebo ti, kteří zatím na změnu banky nenašli dost odvahy, energie… Nový sazebník ČS pravděpodobně dále vytříbí stávající klientelu – zdražuje hlavně uživatelům nestandardních operací a (ne)nápadně tlačí k ještě častějšímu užívání internetu na úkor poboček a telefonního bankovnictví.


Kde se nezdražovalo


Zlevnily výběry částek nad 3000 Kč z bankomatů jiných bank, nebo přepážek ČS. Poplatek 25 Kč + 0,5 % z výběru byl totiž shrnut na 40 Kč. Znamená to tedy i to, že výběry z jiných bankomatů pod 3000 Kč zdražily. Za tímto krokem je vidět jasná snaha spořitelny naučit klienty nevybírat často malé částky jinde než ve vlastních bankomatech. Každý výběr jinde totiž stojí něco i banku…

Česká spořitelna vypustila ze sazebníku poplatek za vklad hotovosti na přepážce na vlastní účet ve výši 8 Kč. Zlevní i zrychlený příkaz k úhradě (na pobočce i přes internet) z 200 na 125 korun. Kolikrát však za měsíc ponesete peníze na pobočku? Navíc tímto výčtem “pozitivní“ změny končí.

Přečtěte si i o dalších změnách sazebníků:



Kdo zaplatí více?


Zdražení lze shrnout takto: Zaplatíte více, využíváte-li poštu, sběrné boxy, telefonní bankovnictví, operace v cizí měně a kreditní karty. Svým způsobem tak zaplatí více náročnější klienti a klienti, kteří si z nějakého důvodu ještě nezvykli na internet. V tabulce níže najdete přehledný výčet. Komentář ČS k jednotlivým změnám naleznete zde.

Za nejkontroverznější považujeme zvýšení poplatku za využití služby cashback o 2 koruny a zadání platebního příkazu pomocí bankomatu ČS (o korunu). Jde sice o nadstandardní služby, o tom není pochyb, zároveň jde však o moderní prvky bankovnictví, jejichž levná možnost by mohla být právě důvodem k volbě tohoto bankovního domu. Česká spořitelna však ve svých nárocích na likviditu evidentně nepolevila ani zde. Na srdci vás může hřát fakt, že tato banka určitě nezkrachuje.


Tabulka: Výběr položek, které od 1.9. zdražují 

Položka Zdražení
vedení sporožirového účtu nebo běžného účtu v cizí měně 20 Kč
výběr z bankomatu kreditní kartou 2 Kč
vyrobení náhradní platební karty 100 Kč
vyšší zabezpečení čipové karty 30 Kč
převzetí platebního příkazu prostřednictvím telefonního bankéře v systému přímého bankovnictví Servis 24 11,5 Kč
platební příkaz podaný přes sběrný box 7 Kč
zpracování běžného platebního příkazu na přepážce 2 Kč
změna, zřízení nebo zrušení trvalého příkazu či inkasa na přepážce 25 Kč
vklad na účet provedený třetí osobou 20 Kč
prodej cizí měny nad 10 tisíc korun 1 % min. 50 Kč
vklad mincí na účet (původně zdarma do 100 ks) nad 50 ks 2 % min. 125 Kč
výměna mincí a bankovek nad 50 ks 25 Kč
platba poštovní poukázkou typu B 7 Kč

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ