Majitelem Lignitu se stala firma UVR Mníšek pod Brdy

31.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 31. srpna (ČTK) - Zadlužený podnik Lignit Hodonín koupila dnes společnost UVR Mníšek pod Brdy za 20,5 milionu korun. ČTK to řekl Jan Demský z vedení středočeské společnosti. K otázce dalšího pokračování těžby lignitu v dole Mír na jihu Moravy se odmítl vyjádřit.

Těžbě surovin se podle Demského firma z Mníšku pod Brdy nevěnuje. Mezi její hlavní činnosti patří hlavně pronájem nebytových prostor, výzkum a vývoj. Za nepravděpodobné považuje další pokračování těžby lignitu v dole Mír konkurzní správce Tomáš Kučera. Lignit Hodonín byl prodán jako podnik se zaměstnanci a závazky, které vzniknou od 1. září. "Závazky před tímto datem zůstávají za konkurzem. Podnik bude dál fungovat pod názvem UVR Mníšek pod Brdy," řekl ČTK Kučera. Podle něj těžba dál pokračovat nebude a na řadu přijde postupná likvidace dolu.

Nabídku UVR Mníšek pod Brdy vybrali jako nejvýhodnější věřitelé Lignitu 20. srpna. "Výslednou cenu vzhledem k předchozím výběrovým řízením, které proběhly, považuji za úspěch," dodal Kučera. Hodnotu podniku v rámci konkurzu ocenil znalec na 65,5 milionu korun.

Většina zaměstnanců firmy v dole již nepracuje, výpověď dala už na přelomu roku, protože nedostávala mzdu. Ve firmě jich zůstalo asi 50, zajišťují údržbu dolu pro případ, že by se těžba obnovila. Důl Mír je posledním lignitovým dolem v Česku. Těžba lignitu, nejmladšího druhu hnědého uhlí, ještě na počátku 90. let na jihu Moravy zaměstnávala několik tisíc lidí, doly byly největší firmou v okolí. Do roku 1996 byly kvůli ztrátové těžbě některé doly uzavřeny a většina zaměstnanců firmu opustila. Téměř celá produkce firmy, která činila 460.000 tun uhlí, směřovala do Elektrárny Hodonín.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK