Katastrální úřady sníží kvůli škrtům počet zaměstnanců o 5 pct

02.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. září (ČTK) - Z katastrálních úřadů a dalších pracovišť Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK) odejde pět procent zaměstnanců ze současných 5682 pracovníků. Dalším se sníží platy. Důvodem jsou navrhované škrty výdajů na rok 2011. Příští rok má mít úřad k dispozici 2,76 miliardy korun, to je 88,5 procenta letošních výdajů. Na dotaz ČTK to dnes sdělil místopředseda ČÚZK Karel Štencel.

"Razantnější snížení počtu zaměstnanců v jednom roce by mohlo negativně ovlivnit základní činnosti uložené nám zákonem, proto je naší snahou rozložit jej do více let a řešit z větší části v rámci přirozené fluktuace a jen v menším měřítku výpovědí z pracovního poměru," řekl Štencel. Dalších pět procent výdajů chce ČÚZK uspořit snížením platů.

O deset procent se také sníží výdaje ČÚZK, ze kterých hradí i provoz a opravy budov katastrálních úřadů. Téměř o 14 procent klesnou zdroje úřadu na provozní výdaje zahrnující například poštovné či běžný spotřební materiál. "Vzniká tak riziko, že budou chybět prostředky na provoz budov, protože není z čeho pokrýt například avizované prudké zvýšení cen elektřiny. Také vzniknou problémy s úhradou nákladů na doručování účastníkům správních řízení o vkladu práv do katastru," uvedl místopředseda ČÚZK.

Navrhované škrty v rozpočtu úřadu zpomalí také digitalizaci katastrálních map o jeden až dva roky. Původně se dokončení digitalizace plánovalo na rok 2015.

Rychlost digitalizace katastrálních map se přitom kvůli snižování počtu zaměstnanců snižovala už v letech 2004 až 2007. Loni ale katastrální úřady získaly posilu 300 nových pracovníků, kteří se do převodu map zapojili, takže se proces digitalizace v roce 2009 opět zrychlil.

Na konci loňského roku byly v digitální formě k dispozici mapy 5739 katastrálních území, tedy více než 44 procent z celkového počtu. Zbytek území je zatím pokrytý pouze v podobě naskenovaných katastrálních map, které ve srovnání s digitálními mapami neumožňují na internetu zobrazit aktuální stav katastru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK