ČKP: Neplatiči odvádějí do garančního fondu stále více peněz

02.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. září (ČTK) - Neplatiči povinného ručení odvádějí do garančního fondu České kanceláře pojistitelů (ČKP) na sankčních příspěvcích stále více peněz. ČKP dosud vybrala od majitelů nepojištěných vozidel 205 milionů Kč, z toho 140 milionů korun vybrala za osm měsíců letošního roku. Neplatiče začala s výzvou k zaplacení sankcí obesílat od ledna 2009. ČKP o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě.

Od ledna 2009 jsou vlastníci a provozovatelé vozidel, kteří nemají sjednáno povinné ručení, povinni hradit za každý den, kdy nemají vozidlo pojištěno, příspěvek do garančního fondu ČKP. Sazba se podle druhu vozidla pohybuje od 20 do 300 Kč denně, u osobního vozu 50 nebo 70 Kč denně. Součástí příspěvku jsou i náklady uplatnění a vymáhání.

Příspěvek ale nenahrazuje pojištění. Pokud tedy nepojištěné vozidlo způsobí škodu, tak ji poškozenému uhradí ČKP z garančního fondu a následně celou částku vymáhá po nepojištěné osobě.

Počet nepojištěných škod vozidel v povinném ručení loni ve srovnání s rokem 2008 klesl o pětinu a dostal se pod hranici 4000. Z českých silnic zároveň ubylo 200.000 nepojištěných vozidel. Podíl nepojištěných vozidel na jejich celkovém registrovaném počtu kvůli tomu klesl pod deset procent.

Česká kancelář pojistitelů je profesní organizací pojišťoven, které poskytují tzv. povinné ručení. Spravuje garanční fond, z něhož hradí poškozeným škody, jež jim byly způsobeny nepojištěnými vozidly. Kancelář následně tyto škody vymáhá po řidičích a vlastnících nepojištěných vozidel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK