CPI Byty zahájila s nájemníky jednání o nájmech po konci regulace

08.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Společnost CPI Byty, součást investiční a developerské skupiny CPI Group, zahájila se svými nájemníky vyjednávání o výši nájemného po ukončení regulace nájmů. Současné měsíční nájmy ve výši 25 až 46 korun za metr čtvereční chce CPI zvýšit na 40 až 80 korun. Oznámila to dnes firma. Skupina CPI Group vlastní v Česku 12.865 nájemních bytů. Je po společnosti RPG Byty druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v zemi.

Od ledna 2011 se bude v případě bytů vlastněných CPI týkat ukončení regulace 8000 bytů v celém Česku, od roku 2012 dalších 1800 bytů v Praze, Slaném a Liberci.

"Obeslali jsme nájemníky s výzvou, aby se dostavili na konkrétní místo, kde s nimi budeme výši smluvního nájemného projednávat formou dodatku ke stávající nájemní smlouvě," uvedl Daniel Bacík odpovědný za obchodní politiku CPI Byty.

Regulované nájemné se v současnosti podle Bacíka v bytech vlastněných skupinou pohybují od 25 do 46 korun na metr čtvereční za měsíc. "Naše představa je, že by se smluvní nájemné pohybovalo mezi 40 a 80 korunami na metr čtvereční, v závislosti na uvedených podmínkách. Proto chceme jednat s každým nájemníkem zvlášť," doplnil Bacík.

Nájemné v regulovaných bytech se v roce 2011 zvýší podle již dřívějšího odhadu ministerstva pro místní rozvoj v průměru o 16 procent. Tam, kde již regulace nájmů skončila, by lidé za bydlení měli příští rok zaplatit pravděpodobně stejně jako letos.

Průměrný letošní růst nájmů v regulovaných bytech se pohyboval kolem 17 procent, v roce 2009 to bylo 30 procent. Celkově se regulované nájemné týkalo asi 750.000 domácností.

Postupnou deregulaci schválili poslanci v roce 2006. Kvůli silnějšímu růstu nájmů, než se původně předpokládalo, byla deregulace loni v některých městech prodloužena o tři roky, tedy do konce roku 2012. Jde o byty ve všech krajských městech kromě Ostravy a Ústí nad Labem. Do této kategorie patří také města nad 10.000 obyvatel ve Středočeském kraji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK