Ekonomika ČR ve 2. čtvrtletí meziročně rostla více, než se čekalo

08.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,4 procenta, což je o 0,2 procentního bodu více než předpokládal předběžný odhad. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Analytici celkově považují růst za potvrzení lepšící se kondice tuzemské ekonomiky, ke které pomohl i vývoj v Německu. Upozornili, že pokračování pozitivního trendu může ohrozit nejistý vývoj v západní Evropě a úsporná opatření vlády pro příští rok.

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,9 procenta, předběžně se uváděl růst o 0,8 procenta. ČSÚ zároveň upřesnil růst v prvním čtvrtletí na jedno procento.

Překvapením dnešních údajů o vývoji HDP je podle analytiků růst spotřeby domácností, který tak přispěl k většímu růstu ekonomiky. "To, že domácnosti začínají více utrácet, je určitě pozitivní směr. Ukazuje to na snižující se obavu o své budoucí příjmy. Dobrá nálada a pozitivní očekávání mohou být cennými prvky pro budoucí vývoj ekonomiky," uvedl analytik Citfin Tomáš Volf.

Revize předběžných údajů podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského naznačila, že česká ekonomika se dostává do stále lepší kondice. Dnešní čísla podporují odhad, že HDP letos poroste o 1,8 procenta, uvedl.

Údaje ČSÚ byly o 0,6 procentního bodu lepší, než očekávala Česká národní banka. Mezičtvrtletní růst HDP o 0,9 procenta byl rovněž o 0,6 procentního bodu výše, než odhadovala centrální banka. "Dnes zveřejněná data potvrzují, že se česká ekonomika zřetelně vymanila z recese. Současně se naplňuje očekávání ČNB, že doplňování zásob spolu s rostoucí spotřebou vlády budou faktory růstu ekonomické aktivity; překvapivě se však k těmto faktorům přidala i spotřeba domácností," uvedla ČNB.

Ve druhém pololetí a v příštím roce bude podle poslední prognózy ČNB ekonomika růst tempem kolem dvou procent s tendencí k dočasnému zpomalení na přelomu let 2010 a 2011. V roce 2012 růst zřetelně zrychlí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK