Výroba v píseckém Jitexu by mohla pokračovat, objevil se zájemce

08.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 8. září (ČTK) - Výroba v písecké textilce Jitex, která je od loňska v konkurzu, by mohla být i nadále zachována. O textilku má zájem písecká společnost Jitex Comfort, s. r. o. Věřitelský výbor schválil postupný prodej aktiv Jitexu, a. s., této společnosti. Informace jsou zveřejněny v insolvenčním rejstříku. Postup navržený věřiteli musí ještě potvrdit insolvenční soud. Jitex Comfort je ochoten převzít většinu pracovníků a pokračovat v textilní výrobě.

Jitex, a. s., bude muset podle věřitelského výboru propouštět. Je to jeden ze způsobů, jak ušetřit. Kvůli omezování prodejů bude totiž třeba zúžit výrobní sortiment. Jediný zájemce by podle zápisu z jednání výboru byl ochoten převzít část pracovníků, to by znamenalo úsporu nákladů zejména na odstupném přes 4,5 milionu korun. Tím, že bude pokračovat v textilním podnikání, by se mělo podařit lépe zhodnotit odprodávaný majetek a zásoby.

Postupným odprodejem části aktiv insolvenčního dlužníka by se snížily náklady insolvenčního řízení a zároveň by se zkrátila doba jeho trvání.

Jitex Comfort vznikl podle údajů z obchodního rejstříku přeměnou obchodní firmy Jitex Export, s. r. o. Rozhodla o tom letos v červnu společnost Jitex Písek, a. s., která je jedinou společnicí této firmy.

Výroba Jitexu se soustřeďuje hlavně na termoprádlo. Firma pracuje i na zakázku pro jiné firmy. V současnosti tu pracuje kolem 90 lidí. Zakázky Jitex podle insolvenčního správce Štěpána Bláhy v současnosti má. Případné propouštění po prodeji společnosti by se týkalo jednotlivců.

Jihočeská textilka je v konkurzu od loňského listopadu. Do insolvenčního řízení se dostala v červenci 2009, ke konci srpna 2009 pak propustila 30 ze zhruba 170 zaměstnanců. Firma doplatila na ekonomickou krizi a konkurenci levného textilu z Asie.

Závazky vůči všem věřitelům činily 47,7 milionu korun. Největším věřitelem je mateřská firma Jitex Písek, a. s., jíž Jitex dluží 31 milionů korun. Ta už dostala plnění ve výši dva miliony korun.

Hodnota majetku firmy není příliš vysoká. Firma má zásoby za zhruba 18 milionů korun, ty se ale nedaří prodat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK