Maďarsko chce dostat příští rok rozpočtový deficit pod 3 pct HDP

08.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 8. září (ČTK) - Maďarsko splní letošní plán snížit deficit veřejných financí na 3,8 procenta hrubého domácího produktu a příští rok srazí schodek pod tři procenta. Rozhodla o tom dnes vláda, řekl na tiskové konferenci ministr hospodářství György Matolcsy.

Letošní cíl se podle Matolcsyho podaří splnit díky nově zavedené bankovní dani a snížení vládních výdajů o 120 miliard forintů (asi deset miliard Kč). Zvláštní daň uvalená na banky by měla podle vládního odhadu přinést do státní pokladny 187 miliard forintů navíc.

Maďarský rozpočtový deficit se za prvních osm měsíců roku prohloubil na 124,2 procenta celoročního cíle. Schodek, který nezahrnuje bilanci místních samospráv, dosáhl ke konci srpna 1,08 bilionu HUF proti celoročnímu cíli 870,3 miliardy forintů. Vláda však počítá s tím, že bankovní daň a další opatření se projeví až v posledních měsících roku

Letošní limit 3,8 procenta HDP zemi odsouhlasily Mezinárodní měnový fond a EU v roce 2008 při schvalování finanční pomoci v krizi. Premiér nové vlády strany Fidesz Viktor Orbán v létě odmítl kritiku MMF vůči dočasné bankovní dani a vyhlásil, že další úvěry od fondu země nepotřebuje. Roztržka s mezinárodními věřiteli znervóznila finanční trhy, které nyní pozorně sledují, jak si vláda povede ve snižování deficitu.

Zvláštní vládní komise pro zjištění stavu státních financí došla k závěru, že Maďarsko bude díky vládním opatřením schopno letošní plán snížení deficitu splnit, řekl dnes státní tajemník Mihály Varga, který komisi vedl. "Cíl rozpočtového deficitu 3,8 procenta je dosažitelný," řekl. Vláda po svém nástupu signalizovala, že splnit cíl bude obtížné, protože předešlý socialistický kabinet po sobě zanechal různé "kostlivce ve skříni".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK