Strojírenského veletrhu v Brně se zúčastní 1600 firem z 26 zemí

09.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. září (ČTK) - Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV) se letos zúčastní zástupci 1600 firem z 26 zemí. Největší výstavní akce ve střední Evropě tak bude hostit zhruba o stovku více vystavovatelů než loni. Přibližně třetina přijede ze zahraničí, řekl na dnešní tiskové konferenci ředitel veletrhu Jiří Rousek.

Letos se rozšířila výstavní plocha, obsazeno bude více hal než loni. MSV bude poprvé propojen s technologickými veletrhy. "Je to přání vystavovatelů prezentovat se společně. Vznikne synergický efekt, který bude zajímavý pro všechny účastníky," řekl Rousek. Podle něj se do Brna vrací i velký počet firem, které loňský ročník vynechaly z důvodu hospodářské krize.

"Veletrh je vyprodaný. Loni některé haly nebyly obsazeny, letos jsou obsazeny všechny včetně nového pavilonu P," řekl generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš. Podle něj bude hlavní částí letošního programu pondělní sněm Svazu průmyslu a obchodu, kterého se zúčastní i premiér Petr Nečas (ODS) a někteří ministři jeho vlády. "Předseda vlády si návštěvu Brna bude muset odpracovat, protože bude vystaven nepříjemným otázkám podnikatelské sféry," uvedl Kuliš.

Podle něj bude druhým velkým tématem veletrhu středeční konference týkající se dostavby jaderné elektrárny Temelín. Představí se jednotliví uchazeči tendru, kteří mají ukázat co nabízí českým firmám.

Hlavní partnerskou zemí strojírenského veletrhu je letos Rakousko. Ve speciálním pavilonu se podle obchodního rady rakouského velvyslanectví Nikolause Seiwalda představí padesát firem. "Česká republika je naším pátým největším obchodním partnerem," řekl Seiwald. Na 1000 metrech čtverečních se představí podniky z Ruska. Největší národní expozice veletrhu zahrnuje více než 60 předních průmyslových podniků Ruska. Celkem 230 firem přijede z Německa.

Ve dnech 13. až 17. září se na brněnském výstavišti koná celý komplex specializovaných veletrhů strojírenského a technologického zaměření. Vedle samotného strojírenského veletrhu se v Brně uskuteční i veletrh obráběcích a tvářecích strojů IMT, Mezinárodní slévárenský veletrh FOND-EX, Mezinárodní veletrh svařovací techniky WELDING, Mezinárodní veletrh technologií pro povrchové úpravy PROFINTECH, Mezinárodní veletrh prostředků osobní ochrany, bezpečnosti práce a pracovního prostředí INTERPROTEC a Mezinárodní veletrh investičních příležitostí, podnikání a rozvoje v regionech URBIS INVEST. Kromě těchto veletrhů se ve dnech 14. a 15. září bude konat také odborné ICT & Business setkání INVEX FORUM, které bylo v minulosti pořádáno samostatně.

Loni se veletrhu zúčastnilo 1508 firem z 29 zemí. Obsadili přes 51 tisíc metrů čtverečních výstavní plochy. Produkce vystavovatelů směřovala zejména do oblasti strojírenství a automobilového průmyslu. Na veletrhy se přišlo podívat přes 82 tisíc návštěvníků z 53 zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK