E15: Českou exportní banku přechodně povede Michal Bakajsa

09.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. září (ČTK) - Dozorčí rada České exportní banky (ČEB) dnes pověřila řízením této státní finanční instituce Michala Bakajsu, který v ČEB dosud zastával post náměstka generálního ředitele pro úsek obchodu a je členem jejího představenstva. Dosavadní šéf ČEB Lubomír Pokorný již dříve na svou funkci rezignoval, dozorčí rada dnes jeho rezignaci přijala. Informuje o tom internetový server E15.cz.

Bakajsa banku povede až do doby, než o dalším nástupci Pokorného rozhodnou akcionáři ČEB, tedy zástupci státu. E15 připomíná, že ČEB, která se úvěrováním vývozců podílí na státní exportní politice, byla v poslední době kritizována kvůli údajným pochybným transakcím. Ministr průmyslu Martin Kocourek situaci v ČEB prověřuje a slibuje změny v její činnosti.

Bakajsa do ČEB přišel z ČSOB, kde měl na starosti exportní a strukturované financování obchodu. Bakajsa podle E15 zastával názor, že na financování exportu se státní podporou by se kromě ČEB měly více podílet také komerční banky. Bakajsa má zkušenosti i z dalších bank včetně České spořitelny.

Státem vlastněná ČEB zprostředkovává státní podporu vývozu poskytováním a financováním vývozních úvěrů a dalších služeb, jež s exportem souvisejí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK