Vodafone po stížnosti investorů zjednodušuje svoji strukturu

09.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. září (ČTK) - Mobilní operátor Vodafone PLC zjednoduší svoji strukturu. Od 1. října bude mít firma pouze dvě regionální divize místo současných tří a menšinové podíly ve firmách přesune do nové, samostatné divize. Firma tak reaguje na stížnosti investorů a žádosti některých akcionářů, aby se firma zbavila minoritních podílů. Vodafone je podle tržeb největším mobilním operátorem na světě.

V rámci nové struktury se jedna regionální divize soustředí na Evropu a druhá bude zahrnovat Afriku, Blízký východ, Asii a Tichomoří. Do zvláštní samostatné divize pak přesune minoritní podíly v americké firmě Verizon Wireless, francouzské SFR, polském Polkomtelu a indické společnosti Bharti. Firma zatím nerozhodla o budoucnosti tohoto majetku.

Britská společnost již v červenci uvedla, že přehodnotí svoji strategii a bude se snažit o "maximalizaci hodnoty pro akcionáře". Analytici očekávají, že bude chtít prodat některé minoritní podíly. Tento týden již firma prodala svůj 3,2procentní podíl v čínské společnosti China Mobile za 4,3 miliardy liber (zhruba 130 miliard Kč).

Podle analytiků by Vodafone mohl prodat svůj téměř čtvrtinový podíl v Polkomtelu a podíl 44 procent ve firmě SFR, která je společným podnikem s Vivendi. Zřejmě si však ponechá podíl 4,4 procenta v Bharti, protože firma je nelikvidní a bylo by obtížné podíl prodat. Zřejmě si zatím ponechá i 45 procent ve Verizon Wireless, nejdůležitějším podniku, ve kterém má minoritní podíl. Firma může svůj podíl prodat pouze partnerské firmě Verizon, která naznačila, že Verizon Wireless by mohl začít od roku 2012 vyplácet dividendu, napsaly agentury AP a Reuters.

Vodafone působí i v České republice. Vodafone CR je nejmladším českým mobilním operátorem, který získal licenci v roce 1999. Skupina Vodafone vstoupila do operátora pod tehdejším jménem Oskar v roce 2005.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK