Inflace v Maďarsku nečekaně klesla na 3,7 procenta

10.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 10. září (ČTK) - Míra inflace v Maďarsku v srpnu nečekaně zpomalila na 3,7 procenta, zatímco v červenci byla na rovných čtyřech procentech. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Ekonomové čekali, že na čtyřech procentech inflace zůstane. Za dalším snížením je především pokles cen čerstvých potravin.

Inflace v Maďarsku výrazněji klesla už v červenci, kdy odezněl vliv loňského zvýšení daně z přidané hodnoty. V srpnu se přidaly zmíněné čerstvé potraviny, což je hlavně ovoce a zelenina. Ceny v této kategorii se proti červenci snížily o 13,9 procenta. Z toho důvodu meziměsíčně o 0,6 procenta klesl i celý index. V červenci ceny o 0,1 procenta vzrostly.

"Je vidět, že kromě alkoholu a tabákových výrobků ceny klesaly všude (proti předchozímu měsíci)," podotkla Borbála Mináryová ze statistického úřadu.

Inflace přechodně vypadla ze seznamu priorit, které si stanovila maďarská vláda. Politici se teď snaží nastartovat ekonomiku a přesvědčit investory, aby dál kupovali maďarské dluhopisy a nezanevřeli na maďarskou měnu. Maďarsko má v nepořádku veřejné finance, ale slibuje nápravu.

Takzvané inflační jádro, které nepočítá s kolísavými cenami potravin a pohonných hmot, meziročně vykazovalo v srpnu růst pouze o 1,5 procenta. V červenci bylo vyšší o 1,3 procenta. Část analytiků tak aktualizovala odhad míry inflace směrem dolů. Pod tříprocentní hranici, což je cíl, který si stanovila centrální banka, se ale země letos ještě asi nedostane.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK