MF i po připomínkách trvá na změnách ve stavebním spoření

10.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. září (ČTK) - Ministerstvo financí v návrhu zákona měnícího podmínky u stavebního spoření ponechalo všechny zamýšlené změny, včetně zdanění takzvaných úrokových bonusů. Nevyslyšelo tak většinu připomínek od ministerstev, odborů, České národní banky nebo České bankovní asociace. Vyplývá to z výsledků připomínkového řízení k zákonu, které jsou dostupné na vládních internetových stránkách.

Připravovaná změna zákona počítá s 50procentní srážkovou daní na státní příspěvek za rok 2010, který se vyplácí v roce 2011. V dalších letech bude jednorázová daň nahrazena přímo snížením státní podpory. Podpora klesne z maximálních 3000 na 2000 korun. Úroky ze stavebního spoření, včetně bonusových úroků podle návrhu nebudou dále osvobozeny od daně. Bonusové úroky jsou takové úroky, u kterých klient dodatečně získá peníze, když se při podpisu smlouvy zaváže, že nepožádá o úvěr a naspoří určitou částku.

V rámci připomínkového řízení přitom ČNB uvedla, že zdanění by měla podléhat jen ta část úrokového bonusu, která souvisí s obdobím po lednu 2011. "Vedle problému s možnou retroaktivitou takového zdanění, a tedy potenciálními soudními spory, je potřeba vzít v úvahu, že jde o další faktor, který může účastníky s takzvanými přespořenými smlouvami výrazně motivovat k ukončení těchto smluv před účinností novely zákona o dani z příjmů," uvedla ČNB v materiálu.

Podle MF ovšem v zájmu zachování spravovatelnosti a konzistentnosti uvedeného daňového režimu nelze část úroku zdaňovat odchylně od standardní úpravy. "Současně se lze domnívat, že zrušení výjimky ze zdanění úrokového příjmu v podobě úrokového bonusu nepovede k ukončení všech smluv obsahující úrokový bonus, neboť tyto smlouvy přinášejí nadstandardní zhodnocení a současně výše daně z příjmu v podobě úrokového bonusu bude představovat řádově stovky korun, v případě nadstandardních vkladů účastníků nízké tisíce korun," uvedlo MF.

Bonusových smluv je podle dřívějších informací z tisku asi 750.000 z celkových 4,9 milionu.

S návrhem jako celkem nesouhlasí Českomoravská konfederace odborových svazů, která požaduje stažení novely z legislativního procesu. "Účastníci stavebního spoření oprávněně očekávají, že podmínky stavebního spoření zůstanou takové, jaké byly v době, kdy podepisovali smlouvy. Stát nemůže tyto podmínky jednostranně měnit," uvedly odbory v připomínkovém řízení.

MF nevyhovělo ani České bankovní asociaci, která nesouhlasila s retroaktivními změnami podmínek stavebního spoření. "Nemáme za vhodné ustanovení uplatňovat retroaktivně snížení státní podpory i na stávající smlouvy, kde klienti nemohli tuto změnu předvídat," uvedla asociace. Zásadně také nesouhlasila s navrženým jednorázovým zdaněním státní podpory. To je podle ČBA nesystémový zásah, který může u střadatelů běžných bank vyvolat obavu o budoucí stav jejich úspor a vést k nejistotě.

Podle MF ovšem účinky plánovaných úprav podle právních rozborů zasáhnou právní vztahy jen do budoucnosti, a nikoliv do minulosti. "V takovém případě se jedná o takzvanou přípustnou retroaktivitu nepravou, a jsou-li splněny další předpoklady, tedy zejména není porušena zásada legitimního očekávání adresátů a například převáží-li veřejný zájem nad zájmem jednotlivce nebo skupiny jednotlivců, jde o přípustnou změnu již existujících podmínek," uvedlo MF.

Asociace českých stavebních spořitelen ovšem uvedla, že retroaktivní snížení státní podpory nemá zcela jasnou právní podporu. "K dané problematice existují dva právní názory, z nichž jeden takový přístup odmítá a druhý připouští. Stavební spořitelny disponují dvěma právními posudky z nezávislých zdrojů, které jsou připraveny dát k dispozici pro potřeby předkladatele," uvádí materiál.

K zákonu se dnes vyjádřili i sociální demokraté. Ti se hodlají obrátit na Ústavní soud, pokud vláda rozhodne o zpětném snižování podpory ve stavebním spoření. Podle místopředsedy strany Zdeňka Škromacha je pro ČSSD podobná retroaktivita nepřípustná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK