Hřensko: Silnici do Janova otevřou v úterý, do Německa za 14 dní

10.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hřensko (Děčínsko) 10. září (ČTK) - Silnici spojující Hřensko a Janov, kterou ohrožuje uvolněný skalní blok, otevře Správa Národního parku České Švýcarsko nejspíš již v úterý. Na zprovoznění silnice do německé Schmilky si řidiči podle mluvčího správy Tomáše Salova počkají ještě nejméně 14 dní.

Během víkendu a pondělí by měli stavbaři dokončit podezdění skalního bloku nad silnicí Hřensko - Janov. Skálu zpevňovali již ve 30. letech minulého století, v současné době je třeba přidat další betonové pilíře a skálu ukotvit k okolnímu masivu. "Po dokončení podezdívání bude možné zbytek prací provádět při otevřené silnici," řekl dnes ČTK Salov.

Řidiči tak nebudou muset 1,5 kilometru dlouhý úsek komplikovaně objíždět. "Jsou dvě možnosti. Buď kaňonem Labe nebo před Srbskou Kamenici," řekl Salov. První možnost měří 24 kilometrů, druhá ještě o šest kilometrů víc.

Naopak silnice do Německa si na otevření pro řidiče ještě nejméně dva týdny počká. V současné době podle Salova skenují nestabilní skalní bloky a na žádost Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypočítávají možné scénáře, pokud by část skály opravdu na silnici spadla. ŘSD chce mít jistotu, že v případě pádu, kamení neohrozí třetí jízdní pruh, kudy budou auta projíždět.

NP České Švýcarsko v současné době připravuje smlouvu s dodavatelem technologie, která by měla pohyb skal, a zároveň bezpečnost řidičů, hlídat. Nestabilní skalní masiv budou hlídat čidla propojená se semafory. V případě sebemenšího pohybu některých z nebezpečných bloků se pak rozsvítí na semaforech červená, budou rozeslány varovné zprávy a provoz bude zastaven. O náklady na vybudování varovného systému by se měla správa podělit s ŘSD.

Skály ve Hřensku se začaly hýbat po srpnových povodních. Hlavní tah do Schmilky a Bad Schandau muselo ŘSD uzavřít 31. srpna na základě měření Správy NP České Švýcarsko. Silnice nebude plně průjezdná, dokud nebudou sanovány nestabilní skalní bloky.

Ta ovšem závisí na výsledku řízení u správního soudu, který musí rozhodnout zda má zabezpečení skal zaplatit Správa NP České Švýcarsko nebo Ředitelství silnic a dálnic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK