Akcie na pražské burze v týdnu klesly o 2,76 procenta

10.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. září (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu měřeno indexem PX klesly o 2,76 procenta na 1138,8 bodu. Nejvíce se dařilo akciím developera ECM. Naopak největší pokles zaznamenala Telefónica O2, která se začala obchodovat bez nároku na dividendu. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Lehce pozitivní nálada z konce prázdnin přetrvala na finančních trzích také v prvním zářijovém týdnu. Většina amerických i evropských indexů zaznamenala mírné zisky. Výjimkou v převážně rostoucí Evropě byla pražská burza. Tento vývoj je však částečně ovlivněn propadem Telefóniky O2," popsal vývoj na trhu analytik Atlantik FT Milan Lávička .

Nejvíce rostoucím titulem týdne byla při nízkých objemech obchodů realitní společnost ECM, která posílila o 16 procent na 156 Kč. Lví podíl na tom měl dvacetiprocentní růst ve čtvrtek. "Někteří drobní investoři zřejmě spekulovali na pozitivní výsledek valné hromady držitelů dluhopisů, kde se mimo jiné mělo hlasovat o tom, zda budou požadovat předčasné splacení dluhopisů kvůli porušení podmínek dluhopisů. Po oznámení odložení rozhodnutí na říjen akcie reagovaly částečnou korekcí růstu," uvedl.

Výraznější růst zaznamenala ještě technologická firma KIT Digital, která po oznámení dvou menších akvizic posílila o 6,4 procenta.

Telefónica O2 se od pondělí obchodovala bez nároku na dividendu 40 Kč. "Celkový propad o téměř deset procent byl ještě o něco vyšší a akcie Telefóniky O2 tak zaznamenaly největší pokles ze všech titulů v systému SPAD," upozornil Lávička.

Pokles o 2,8 procenta také zaznamenala mediální společnost CME v reakci na snížení výhledu ratingu od agentury Moody’s. Cena klesla také oběma bankám, Erste Bank o 2,8 procenta, Komerční bance o 1,5 procenta. Banky se svezly s negativní náladou sektoru kvůli zprávám o zkreslených údajích ohledně výše držených státních dluhopisů oznámených bankami v rámci nedávných testů.

"Domníváme se, že by lehce pozitivní nálada mohla na trzích vydržet a trhy by v příštím týdnu mohly udržet současné úrovně či mírně posílit," odhadl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK