Santander koupí za 2,9 mld eur majoritu v polské Bank Zachodni

10.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid/Dublin 10. září (ČTK) - Španělská banka Santander se dohodla s Irskou Allied Irish Banks (AIB) na koupi 70,36 procenta v polské bance Bank Zachodni WBK za 2,9 miliardy eur (71,6 miliardy Kč). Bank Zachodni je třetí největší bankou v Polsku podle čistého zisku a počtu poboček.

Santander rovněž získá od AIB poloviční podíl ve společném podniku na správu investic. Včetně tohoto podílu hodnota transakce činí 3,1 miliardy eur.

AIB se kvůli finanční krizi, kolapsu realitního trhu v Irsku a ekonomickému poklesu dostala do finančních potíží. Regulátoři proto po ní požadují, aby do konce roku navýšila svůj kapitál o 7,4 miliardy eur, jinak v ní bude muset převzít výrazný majetkový podíl stát. Peníze z prodeje chce banka použít právě na posílení kapitálu.

Santander očekává, že se jí podaří dokončit akvizici v příštím roce. Akvizice se má uskutečnit prostřednictvím veřejného tendru vyhlášeného bankou Santander na odkup 100 procent kapitálu Zachodni, v rámci které AIB prodá svůj podíl. Prodej však musí ještě schválit regulační úřad a akcionáři. Santander je největší bankou ve Španělsku, napsaly agentury AP a Reuters.

Bank Zachodni WBK je univerzální bankou, která poskytuje širokou škálu finančních služeb drobným klientům i firmám. V Polsku má 512 poboček. Čistý zisk banky loni podle jejích internetových stránek stoupl o 22 procent na 986,23 milionu zlotých (6,2 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK