Deset častých omylů při platbě zdravotního pojištění

16.09.2010 | , Finance.cz
DANĚ


Při neplnění povinnosti úhrady zdravotního pojištění může pojištěnec očekávat, že dlužná částka bude vymáhána soudní cestou. Které chyby vedou v praxi  k neplacení a následnému vymáhání nejenom dlužného pojistného, ale i vysokého penále?

Jako pojištěnci zdravotní pojišťovny máme např. právo na výběr zdravotní pojišťovny, právo na výběr lékaře nebo právo na zdravotní péči bez přímé úhrady. Současně však musíme platit zdravotní pojištění. Jaké časté omyly vedou k problémům se zdravotní pojišťovnou?


1) Nemám příjmy, nemusím platit zdravotní pojištění


V praxi si někteří občané špatně myslí, že když nemají vlastní příjmy, tak nemusí platit zdravotní pojištění. V registru zdravotní pojišťovny jsou tito občané vedeni jako osoby bez zdanitelných příjmů (OBZP). Zdravotně pojištěn je v Česku každý občan s trvalým pobytem na území České republiky a musí taky platit zdravotní pojištění. Jedinou možností je přesunutí platby zdravotního pojištění na stát. Přestože tedy nemá občan vlastní příjmy a není v evidenci na úřadu práce, aby zdravotní pojištění za něj platil stát, tak musí platit své zdravotní pojišťovně 1 080 Kč měsíčně (13,5 % z minimální mzdy ve výši 8 000 Kč).


2) Jsem ve ztrátě, nemusím platit zdravotní pojištění


I když je osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) ve ztrátě, tak musí každý měsíc odvést své zdravotní pojišťovně zákonem stanovené minimální pojištění (pro rok 2010 ve výši 1 601 Kč).


3) Jsem zaměstnanec, nemůžu platit penále


Každý zaměstnanec je především povinen sdělit svému zaměstnavateli v zákonné lhůtě změnu zdravotní pojišťovny. Bez této informace nemůže zaměstnavatel odvést zdravotní pojištění ve správné výši. Pokud by zaměstnavatel odvedl zdravotní pojištění na účet nesprávné zdravotní pojišťovny, protože mu zaměstnanec řádně nenahlásil, u které zdravotní pojišťovny je pojištěn, tak může zaměstnavatel požadovat po zaměstnanci úhradu penále, které je mu za toto pochybení vyměřeno příslušnou zdravotní pojišťovnou.


4) Dluh na pojistném lze prominout


Ze zákona může zdravotní pojišťovna za určitých podmínek na základě písemné žádosti pojištěnce snížit vyměřené penále nebo je zcela prominout. To se však nevztahuje na pojistné. Dlužné pojistné musí být vždy uhrazeno v plné výši. Když není uhrazeno v plné výši dlužné pojistné, tak nelze ani částečně snížit dlužné penále.


5) Jsem student, zdravotní pojištění hradí stát


Student je skutečně osobou, za kterou platí zdravontí pojištění stát, ale pouze do 26 let věku. Starší studenti si již musí sami zdravotní pojištění platit ve stejné výši jako osoby bez zdanitelných příjmů, tj. 1 080 Kč měsíčně.


6) Promlčecí lhůta je pouze pětiletá


Promlčecí lhůta ze zákona je skutečně pětiletá, běží však zvlášť pro předepsání dlužného pojistného a zvlášt pro vymáhání pojistného. Pokud je navíc proveden úkon ke zjištění výše pojistného nebo jeho vyměření, potom plyne nová promlčení lhůta a současně se promlčecí lhůta staví po dobu řízení u soudu. V praxi to tedy znamená, že v září 2010 může zdravotní pojišťovna předepsat dlužné pojistné za období listopad 2005 až červenec 2006. Pro vymožení předepsaného pojistného potom běží nová pětiletá lhůta, soudně vymáhat tak může zdravotní pojišťovna dlužné pojistné třeba až v dubnu 2014.


7) Změnou zdravotní pojišťovny se zbavím dluhů


Případnou změnou zdravotní pojišťovny se problémů se starou zdravotní pojišťovnou nezbavíme. Dlužné pojistné a penále bude po nás stará zdravotní pojišťovna nadále vymáhat, i když nebudeme její pojištěnci. Dluh na pojistném není vázán na příslušnost k příslušné zdravotní pojišťovně.


8) V důchodu podnikám, nemusím platit zdravotní pojištění


I podnikající důchodce musí hradit zdravotní pojištění. Nevtahuje se však na něj povinnost minimální výše zdravotního pojištění. Zdravotní pojištění za rok se vypočítá dle skutečného zisku. Bude-li např. příjem podnikajícího penzisty za rok 2010 částka 100 tisíc Kč a výdaje 60 tisíc Kč, tak doplatí své zdravotní pojišťovně jednorázově po odevzdání Přehledu o příjmech a výdajích 2 700 Kč (100 000 Kč – 40 000 Kč) x 0,5 x 0,135.


9) Měsíční platbu pojistného zaplatím později, nic se nestane


Především drobní živnostníci se mohou dostat do dočasných problémů s platbou zdravotního pojištění zaviněnou např. špatnou platební morálkou svých zákazníků. Dlužné pojistné potom třeba doplatí jednorázově za půl roku. Pojistné je doplaceno, ale rozhodně není vše v pořádku. Dlužné penále se totiž poprvé platí od bezprostředně následujícího dne po dni splatnosti pojistného. Poslední den pro počítání penále je den úhrady pojistného. Sazba penále u zdravotního činí 0,05 % denně. Z dlužné částky 20 tisíc Kč činí penále 10 Kč denně.


10) Zdravotní pojišťovnu mohu změnit kdykoliv


Ze zákona lze zdravotní pojišťovnu změnit pouze jedenkrát za rok, a to vždy k 1. dni následujícího čtvrtletí. Nová zdravotní pojišťovna potom sama provede odhlášení u staré zdravotní pojišťovny. Jestliže OSVČ změní během roku zdravotní pojišťovnu, tak v praxi často odevzdá Přehled o příjmech a výdajích pouze nové zdravontí pojišťovně. Přehled však musí být odevzdán oběma zdravotním pojišťovnám. Neodevzdání Přehledu staré zdravotní pojišťovně přitom znamená problémy a sankce.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ