Dánsko – nejšťastnější země světa

17.09.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Životní úroveň Skandinávců je velmi vysoká, současně jsou Seveřané nejšťastnější národy na světě, jak vyplývá ze studie OECD. Pětici nejšťastnějších zemí tvoří Dánsko, Finsko, Nizozemí, Norsko a Švýcarsko.

Kvantifikovat štěstní není snadný úkol, pocit štěstí a osobní spokojenosti je hodně subjektivní. Někteří občané mají rádi zimu, jiní léto. Změřit spokojenost občanů se svým životem není snadné, přesto pravidelně různé agentury sestavují pořadí nejšťastnějších zemí světa.

Podle zprávy OECD jsou nejvíce lidé spokojeni se svým životem v evropských, demokratických, svobododných, otevřeným zemím s prosperující znalostní ekonomikou a vysokou úrovní vzdělání. Co nejvíce ovlivňuje spokojenost lidí? Svobodná volba v tom, jak žít svůj život. Svoboda a demokracie jsou základním předpokladem spokojeného života pro většinu obyvatel.

Dle časopisu The Economist, který pravidelně sestavuje index svobody ve světě, je největší svoboda ve Švédsku, Norsku, Islandu, Nizozemí, Dánsku, Finsku, Novém Zélandu a Švýcarsku. Podíváme-li se na pořadí nejšťastnějších zemí světa, tak zjistíme, že pořadí je velmi podobné a všechne nejsvobodnější země světa patří mezi nejšťastnější země světa. Pro občany je důležitá občanská svoboda, ekonomická svoboda i úroveň politické koltury a možnost politické volby a spoluúčasti.


Kritéria hodnocení


Zpráva OECD se zaměřila na osobní spokojenost obyvatel s celkovým svým životem. Proč je hodnocení severských zemí tak dobré? Kromě osobní svobody hraje důležitou úlohu ekonomická prosperita země. Když se daří ekonomice, mají občané více možností seberealizace a pracovních možností. Práce je totiž velmi důležitým faktorem ovlivňujícím spokojenost se svým životem. Skandinávské země se mohou pochlubit vysokým HDP na jednoho obyvatele, výbornými pracovními podmínkami s krátkým pracovním týdnem, kvalitním školstvím a zdravotnictvím, nízkou kriminalitou i nižší nezaměstnaností. Prosperita země se promítá i na spokojenějším rodinném životě obyvatel a kvalitním mimopracovním vytížením (např. sportem, kulturou či posezením s kamarády).


Bohatší žijí déle


Živoní podmínky občanů ve vyspělých zemích světa se zlepšují. Roste nejenom reálný příjem domácností, ale prodlužuje se např. střední délka života a zlepšuje se zdravotní stav občanů mladších 50 let. V nejštastnějších zemích světa se občané dožívají nejvyššího věku a jsou nejdravější. V zemích Skandinávie se dlouhověkost připisuje velice kvalitní a dostupné lékařské péči a zdravému živontímu stylu „Seveřanů“ (nízká spotřeba alkoholu, cigaret, zdravá strava a nejvíce hodin strávených sportem).


Desítka nejšťastnějších zemí


V první desítce nejšťastnějších zemí světa jsou: Dánsko, Finsko, Nizozemí, Švédsko, Irsko, Kanada, Švýcarsko, Nový Zéland, Norsko, Belgie. Česku patří 21. místo z členských zemí OECD (až za námi je např. Polsko, Maďarsko, Slovensko, Itálie, Korea či Turecko). Ze zemí Severní a Jižní Ameriky jsou nejštastnější obyvatelé Kanady, Kostariky a Panamy. V Africe jsou nejštěstnější občané v Malawi, Libyi a Botswaně.

První místo patří Dánsku z mnoha důvodů. Životní úroveň Dánů je velmi vysoká, v relativní chudobě žije nejméně občanů z EU (spolu s Českem). Občanům jsou lehce dostupné kvalitní veřejné a sociální služby. Úroveň vzdělání je velmi vysoká a cenově dostupné jsou i soukromé školy. Přestože jsou tedy v Dánsku velmi vysoké daně, jsou občané nejšťastnější z vyspělých zemí světa. To platí i pro další země Skandinávie.

Prameny:
• OECD – Society at a Glance 2009
• Forbes - World's Happiest Places and The World's Happiest Countries

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU