Pražská burza navázala na pondělní růst a dále mírně posílila

21.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. září (ČTK) - Pražská burza dnes pokračovala v růstu a při nízké aktivitě investorů dále mírně posílila, index PX zpevnil o dalších 0,37 procenta na 1137,6 bodu, vyplývá ze závěrečných údajů burzy. Růst indexu táhly vzhůru banky, uhelná společnost NWR a mediální CME. Opačným směrem působily elektrárenský gigant ČEZ a mobilní operátor Telefónica O2. Podle informací serveru Patria Online dnes všeobecně posilovaly v podstatě všechny evropské trhy, většinou do jednoho procenta.

Miroslav Adamkovič z investičního bankovnictví Komerční banky uvedl, že motorem všeobecného růstu evropských trhů jsou bankovní tituly, které těží z mírného uklidnění situace okolo zadlužených zemí eurozóny. Odpoledne pak investory potěšily nové informace o srpnovém vývoji amerického stavebnictví, které překonaly i optimistická očekávání. "Aktivita na americkém realitním trhu je brána jako indikátor chuti tamních spotřebitelů k velkým výdajům, které by měly posílit růst americké a potažmo světové ekonomiky," dodal analytik.

Adamkovič upozornil, že také na pražském trhu se dnes dařilo bankovním titulům, které díky silné váze drží v černých číslech i index PX. Akcie Erste Bank dnes uzavřely o 1,57 procenta silnější než v pondělí a v dnešním závěru se obchodovaly na 718 Kč, cenné papíry Komerční banky vzrostly o 1,59 procenta na 3900 Kč.

Protiváhou oběma bankám byly zejména akcie energetické společnosti ČEZ, které umazaly předchozí zisky, podle Adamkoviče zřejmě v opožděné reakci na zdržení při výměně paliva v temelínském prvním bloku. Emise ČEZ si odepsala 1,53 procenta na 835 Kč.

Z dalších titulů si zajímavé zisky připsaly těžební společnost NWR, která dnes burze kralovala s růstem 2,91 procenta na 219 Kč, a mediální firma CME, jejíž akcie zdražily o 1,97 procenta na 439,50 Kč. Naopak nejvýrazněji v systému předních akcií SPAD klesala emise petrochemické společnosti Unipetrol, která ztratila 2,29 procenta na 213 Kč.

Objemem obchodů v Praze tradičně dominoval ČEZ s objemem přes 302 miliony korun, následovala Telefónica O2 se 192 miliony, celkově zobchodovaný objem akcií byl stejně jako v pondělí velmi nízký. Celkem se dnes v systému SPAD uskutečnily obchody přibližně za 912 milionů korun, přitom průměrný objem obchodů za poslední rok je 1,288 miliardy, podle informací serveru Patria Online.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK