SOS:Firma chce peníze po lidech; ti nevěděli, že uzavřeli smlouvu

23.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. září (ČTK) - Českým spotřebitelům dorazily podvodné faktury ze Slovenska od firmy Online Investment Group Ltd. provozující internetový portál www.ms-2010.sk, oznámilo dnes Sdružení obrany spotřebitelů (SOS). Na těchto stránkách probíhala v době konání Mistrovství světa ve fotbale soutěž o televizory Samsung. Po účastnících, kteří vyplnili formulář s osobními údaji, nyní společnost žádá peníze. Soutěžící přitom ani netušili, že uzavírají smlouvu.

Podle SOS společnost Online Investment Group Ltd. jako své sídlo uvádí Seychely. Na jejím internetovém portálu www.ms-2010.sk probíhala v době konání Mistrovství světa ve fotbale soutěž o televizory Samsung. Po zodpovězení třech jednoduchých otázek byl zákazník nucen vyplnit formulář se svými osobními údaji a potvrdit souhlas se všeobecnými obchodními podmínkami.

"Celý podvod a nekalý trik společnosti je schován právě ve všeobecných obchodních podmínkách, se kterými museli soutěžící vyslovit souhlas," uvedl mluvčí a právník SOS Jan Votočka ve zprávě, kterou má ČTK k dispozici. Podle Votočky byly obchodní podmínky totiž fakticky jakousi smlouvou, na jejímž základě měli zákazníci získat přístup k portálu obsahujícím fotbalové informace z Mistrovství světa. "Za tuto službu, která byla samozřejmě jinde volně dostupná zcela zdarma, společnost nyní požaduje 39,95 Euro," dodal Votočka.

Problém je ovšem v tom, že většina uživatelů netušila a dodnes ani netuší, že by nějakou smlouvu uzavřeli. Jednoduše vyplnili soutěžní formulář a v obsáhlých obchodních podmínkách poplatek nehledali. Teprve nyní, kdy po nich společnost požaduje zaplacení téměř 40 eur, se dozvídají, že měli smlouvu uzavřít. Počty poškozených jsou podle SOS zatím neznámé, neboť společnost s vymáháním a upomínkami teprve začíná.

"Spotřebitelům, na které se společnost s fakturou obrátí, rozhodně doporučuji na výzvy nijak nereagovat a rozhodně nic neplatit," rezolutně radí Votočka. "Dle názoru SOS chyběla na straně spotřebitelů vůle smlouvu uzavřít a tak smlouva jako taková nemohla platně vzniknout. SOS zároveň proti společnosti učiní v nejbližších dnech příslušné právní kroky k zajištění ochrany českých zákazníků," dodal závěrem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK