Liberecký soud zahájil insolvenční řízení v dopravní firmě VETT

24.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec/Zákupy (Českolipsko) 24. září (ČTK) - Liberecký soud zahájil insolvenční řízení v dopravní společnosti VETT, která v minulosti zajišťovala městskou dopravu v České Lípě. Návrh podala bývalá zaměstnankyně zákupského dopravce, které firma dluží mzdu. ČTK to dnes zjistila v insolvenčním rejstříku. K řízení se připojilo také město Česká Lípa, které vede s firmou spor kvůli dlužnému nájemnému a žádá vrácení více než 43 milionů korun. Předseda představenstva firmy VETT František Homolka považuje řízení za neopodstatněné a žádá jeho zastavení.

Podle vyjádření Homolky firma už zaměstnankyni dlužnou mzdu poslala na účet včetně penále zhruba 11.000 korun úroků z prodlení. S dalším zaměstnancem se dohodla na splátkovém kalendáři. Podnik dluží i další zaměstnankyni, její nároky ale popírá stejně jako odmítá jakýkoli závazek vůči městu Česká Lípa. VETT dluží také České správě sociálního zabezpečení a Finančnímu úřadu, obě pohledávky jsou ale podle Homolky zajištěny zástavním právem k nemovitému majetku dopravní společnosti.

Soukromá společnost VETT zajišťovala dopravu v České Lípě od roku 1993 a smlouvu měla zajištěnou až do roku 2013. Firma zajišťovala přepravu ve čtyřicetitisícovém městě se 16 autobusy. Na devíti linkách přepravovala ročně kolem 1,5 milionu cestujících. Radnice městskou dopravu dotovala zhruba 29 miliony Kč ročně. Ve srovnání s jinými městy byla ale doprava předražená, což potvrdil i audit, který si město nechalo zpracovat. Radnice pak žádala vrátit zpět část vyplacených záloh a také úroky - dohromady 70 milionů korun. Město se obrátilo na soud, ten ale případ předal krajskému úřadu.

V únoru 2008 VETT provozování městské dopravy doslova ze dne na den z ekonomických důvodů ukončil. Přepravu pak převzala na základě zakázky společnost ČSAD Semily. Nový dopravce ale nemohl akceptovat původní elektronické karty, které VETT vydal, a lidem na nich zůstaly peníze z předplatného. Většinu těchto pohledávek lidé postoupili městu Česká Lípa, které je rovněž vymáhá. Více než 700 cestujících dluží firma podle města 166.000 korun. I tyto peníze nyní radnice prostřednictvím právníka v insolvenčním řízení vymáhá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK