Stříbro: Ne vždy až na druhém místě

08.10.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Na stříbro se obchodníci vždy dívali jako na chudého brášku ušlechtilého zlata. Dodnes se mu přezdívá zlato chudých. V posledních týdnech se však stříbro stalo nejvíce růstovým drahým kovem a jednou z nejvíce rostoucích komodit vůbec.

Ceny stříbra rostou s menšími korekcemi už od února a v uplynulých dnech dosáhlo třicetiletých rekordů. Za uplynulé čtvrtletí je tempo růstu ve srovnání se zlatem více než trojnásobné, když přidalo téměř 18 %. Na rozdíl od zlata však není denně skloňováno v médiích a stále se netěší tak velkému zájmu investorů.


Nedostatečná produkce


Vysoké ceny těchto komodit jsou dány omezenou produkcí a stále rostoucí investiční oblibě. Velkým problémem všech drahých kovů je nízká elasticita nabídky. V krátkodobém horizontu lze jejich produkci technicky zvýšit jen omezeně, i kdyby cena závratným způsobem rostla. Otevření dolu na již známém nalezišti trvá několik let a jediným krátkodobým řešením tak zůstává navyšování produkce stávajících dolů, či recyklace jich použitých kovů, což jsou varianty s omezeným potenciálem. Ve světě se v minulém roce vytěžilo 889 mil. uncí stříbra, což bylo ve srovnání s rokem 2008 pouze o 0,1 % více. Produkce stříbra však stagnuje celou dekádu.


Rostoucí poptávka


Stříbro, donedávna téměř výhradně průmyslový kov, zažívá v investiční oblasti renesanci. Vysoké poptávce pomáhá ekonomická situace, kdy je další hospodářský vývoj krajně nejistý. Od brzkého návratu na růstovou trajektorii, až po totální zhroucení finančního systému. Už na začátku jara bylo zřetelné, že americká ale ani další světové ekonomiky nerostou podle očekávání a obchodníci začali pomalu spekulovat na další kolo tištění peněz a oslabování amerického dolaru na konci roku. Stále však existovala možnost, že ekonomické oživení nabere druhý dech a hospodářství poroste. Které finanční aktivum si v tomto prostředí vybrat pro investici?

AAproducenti_st____bra.jpg

Nárůst cen stříbra v uplynulých měsících má svoji logiku. Investoři vyhledávají stříbro díky jeho dobré perspektivě v době ekonomického růstu i poklesu. Stříbro je nejvíce používáno v průmyslu, kam směřuje více než polovina produkce. V případě ekonomického růstu se poptávka průmyslu zvyšuje a vytváří tak tlak na růst jeho ceny. Na druhou stranu se v posledních letech objevil nový fenomén, který souvisí s nedůvěrou v papírové nekryté peníze. Umělé znehodnocení, kterým si měny v posledních letech procházejí, láká investory kromě zlata také do stříbra, které mají reálnou hodnotu (hodnotu kovu) a proti znehodnocování národních měn (inflaci) jsou imunní. Investiční poptávka tak nahrazuje výpadek poptávky průmyslu v době ekonomické nejistoty či recese. Dvě naprosto odlišné varianty dalšího hospodářského vývoje a stříbro by mohlo být vždy vítězem. Ve světě investic jde o unikátní vlastnost, která v nedávné době dodala investorům apetit.


Budoucnost je vždy nejistá


Vysoká míra nejistoty ohledně dalšího vývoje světové ekonomiky stále trvá a předpovědi ekonomického růstu se snižují na všech frontách. Roste počet umělých zásahů do ekonomik jak vládami, tak hlavně centrálními bankami. Trhy se tak chovají abnormálně, mají tendenci k vysoké volatilitě a rostou spíše na základě těchto umělých impulsů, než reálného růstu ekonomiky. Umělý růst však nemůže mít dlouhého trvání.

AAvyu__it___st____bra.jpg

Vzhledem k situaci, kdy ani zvýšené dávky steroidů nepomáhají a stav pacienta se pomalu zhoršuje, se v současnosti jeví pravděpodobnější další fáze stagnace či poklesu. V tomto prostředí by se mohlo v dalších měsících lépe dařit opět zlatu, v jehož případě je průmyslové využití zanedbatelné. Stříbro však stále zůstává dlouhodobě velmi zajímavou investiční variantou a žádné indicie nenaznačují v případě tohoto kovu poklesy. Naopak, tisíciletá historie drahých kovů ve funkci platidel by se v případě pokračování dosavadní politiky centrálních bank mohla brzy hodit.

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jiří Tyleček  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE