ČVUT v Praze představuje svůj první komiks ČVUTIX

14.10.2010 | , ČVUT
STUDENT


České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) historicky poprvé představuje komiksovou publikaci s názvem ČVUTIX – Komiks Sedmi statečných z ČVUT.

Publikace představuje celkem osm kreslených příběhů od různých autorů z ateliéru DRAWetc, prostřednictvím kterých se čtenáři můžou seznámit s osmi fakultami a vědními oblastmi ČVUT. ČVUTIX je určen žákům základních a středních škol a za svůj si bere popularizovat vědu a techniku, potažmo studium na ČVUT, zábavnou a velice netradiční formou. Komiks ČVUT navazuje na dlouhodobý projekt Sedm statečných z ČVUT. Součástí publikace, která má 76 stran, je plakát.

Mezi autory, kteří komiks vytvořili, patří ilustrátor Vladimír Strejček, Jiří Franta, Jiří Grus, autor známého komiksu Voleman, či výtvarník David Böhm, autor komiksu Ticho hrocha a zároveň finalista Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2009, Tomáš Kučerovský, Nikkarin, Nyemi a Vojta Šeda.

Naším cílem je ukázat srozumitelným a atraktivním způsobem žákům základních škol a nižších tříd středních škol, že věda a technika je dobrodružství. Zpracování komiksových příběhů osmi ilustrátory zároveň prezentuje pestrost osmi fakult ČVUT. Stále hledáme nové formy a způsoby komunikace, jak efektivně oslovit mladší generaci. Proto jsme využili existence stávajících postaviček z projektu Sedmi statečných z ČVUT,“ říká Alexandra Hroncová z odboru vnějších vztahů ČVUT, který komiks ČVUTIX ve spolupráci s ateliérem DRAWetc. připravil.

Narativní struktura příběhů je stejná jako u tradičních komiksů – stateční hrdinové využívají svých znalostí a schopností, které získali na ČVUT, k tomu, aby zachránili lidstvo, odvrátili blížící se nebezpečí nebo pomohli společnosti. Chtěli jsme tak navázat na tradici Čtyřlístku Ljuby Štíplové či sci-fi příběhů Káji Saudka. Ilustrátoři, kteří komiks vytvořili, patří k současné špičce české komiksové scény v České republice a jsme rádi, že se rozhodli na tomto novém projektu spolupracovat. Věříme, že publikaci si rádi prolistují i zástupci starší generace,“ uzavírá Hroncová.

ČVUTIX – Komiks Sedmi statečných z ČVUT bude mít svůj slavnostní křest, spojený s autogramiádou za účasti tvůrců, na pražském KomiksFEST!u dne 6. listopadu 2010. Komiks bude sloužit jako výběrový propagační materiál ČVUT pro žáky základních škol, další zájemci si jej mohou pořídit za částku 99 Kč v kampusu ČVUT. Komiks bude nabízen českým knihkupcům prostřednictvím internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Seznamte se s Elektrikem, Jádrem, Biomedičkou, Architektkou a dalšími postavičkami z ČVUT. Dozvíte se, jak tito superhrdinové dneška dokáží bojovat proti nebezpečných virům, zombie příšerám, černým pasažérům nebo dokonce zachránit planetu Zemi před intergalaktickou hypnohoubou!

Více informací o komiksu ČVUTIX naleznete na: http://www.sedmstatecnych.cz/komiks/

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT