Nenechte se okrást u bankomatu!

11.02.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Podvody s platebními kartami při výběru z bankomatu jsou stále častější a zloději jsou stále troufalejší. Klasickým příkldem okradení u bankomatu je takzvaná libanonská smyčka, či poberta vydávající se za servisního technika.

Ke každému účtu dnes již neodmyslitelně patří i platební karta. Najdete ji jistě v každé rodině. Podle údajů Sdružení pro bankovní karty vlastní obyvatelé České republiky bezmála pět milionů platebních karet. A většina lidí jich má dokonce několik. V poslední době se však v českých městech velice rozšířily krádeže platebních karet přímo u bankomatů. Šikovní chmatáci totiž přišli na jednoduchý způsob, jak přijít ke slušným penězům. Stačí mít jen trochu kutilské zručnosti a odvahy.

Důmyslný, ale velice jednoduchý způsob odcizení platební karty je kriminalisty označován jako "libanonská smyčka". Zloději stačí pouze destička z plastu, magnetofonová páska a lepidlo. Falešný plastový obdélníček s otvorem uprostřed se nalepí přes otvor určený ke vsunutí karty. Pod destičkou je ukryta smyčka vyrobená z magnetofonové pásky. Ta kartu zachytí a už ji nevydá zpět. Znemožní aby mechanismus přístroje kartu zachytil a zabrání výběru peněz z bankomatu. Klient se domnívá, že mu bankomat kartu jednoduše "sežral" a zklamaně odchází. Potom vstupuje na scénu člověk, který celý obdélník se smyčkou jednoduše odlepí a vezme si platební kartu. Zloděj pak nerušeně zamíří do obchodu a utratí peníze z platební karty dříve, než ji klient stačít zablokovat. Většinu klientů navíc ani nenapadne, že by bylo nutné kartu zablokovat. Věří totiž, že si ji za pár dní vyzvedne na přepážce své banky.

Nejjednodušší ochranou proti tomuto způsobu krádeže platební karty je obezřetnost. Je potřeba si bankomat pořádně prohlédnou a věnovat pozornost všemu, co se děje kolem. Přilepený obdélníček je poněkud vystouplý a rozhodně nemá klasický tvar, který pomáhá kartu do bankomatu vložit. Pokud se vám na bankomatu něco nezdá, raději odejděte jinam. A pokud již kartu vložíte a bankomat vám ji pohltí, vždy si počkejte na potvrzení, které by v normálním případě mělo z bankomatu vypadnout. Pokud se tak nestane, neprodleně vaši kartu zablokujte!!!

Další z rozšířených způsobů krádeže vyžaduje opravdu silnou náturu. Zloděj se vydává za "servisního technika", který bankomat zrovna opravuje. Přistoupí k vám s tím, že bankomat má například rozbitý podavač karet. Zloděj obvykle na potřebnou dobu odpoutá vaši pozornost a navolí cvičeným hmatem požadovanou částku. Pak vyjede z bankomatu karta. Vy se domníváte, že servisní pracovník vaši transakci pouze stornoval a spokojeně s kartou odcházíte. Za pár vteřin však vyjedou z bankomatu peníze, které si strčí do kapsy zloděj a ne vy.

Při výběru peněž z bankomatu je třeba řídit se tím, co je na bankomatu napsáno, a nikdy si nenechat nikým radit. Navíc skuteční servisní pracovníci nikdy nevstupují do klientských transakcí, ani při doplňování hotovosti či opravě bankomatu.

Mezi základní pravidla bezpečnosti při používání platební karty patří nikomu nepůjčovat platební kartu a neprozrazovat kód PIN. Nutné je také chránit magnetický proužek před poškozením. Při placení kartou by s ní obsluhující personál neměl odcházet. Při ztrátě platební karty je nutné okamžitě kartu zablokovat.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ