Finanční arbitr letos zatím dostal 595 podnětů, o desetinu více

25.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. října (ČTK) - Finanční arbitr obdržel za tři čtvrtletí letošního roku celkem 595 podnětů, tedy v meziročním srovnání o zhruba desetinu více. O zahájení řízení rozhodl arbitr v 96 případech, loni to bylo 79 případů. Nejčastější podněty se týkaly oblasti úvěrů, tuzemských úhrad, převodů či transakce platebními kartami v bankomatech v tuzemsku i zahraničí. Arbitr o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

"Těší mě, že se na naši kancelář obrací stále více lidí. Svědčí to o tom, že povědomí o naší instituci roste a že naše dosavadní práce dává občanům jasný signál: jsem tu pro vás a umíme vaše problémy efektivně řešit," uvedl finanční arbitr České republiky František Klufa.

Na arbitra se mohou občané od ledna 2003 obracet při podezření na ztrátu peněz u peněžních institucí. Podle zákona může řešit pouze spory mezi klientem a finanční institucí ohledně převodů peněz a v případě využívání elektronických platebních prostředků, zejména platebních karet. Do kompetencí arbitra naopak nepatří spory například z oblasti hypoték, úvěrů, stavebního spoření nebo spory vzniklé mimo členské státy EU.

Na arbitra se klienti obvykle obracejí až poté, co selže jednání s peněžním ústavem. Arbitr zahajuje řízení na návrh klienta. Ten jej může podat písemně formou dopisu, elektronicky na formuláři vypracovaném arbitrem, faxem nebo je možné rovněž podat stížnost přes internetové stránky finančního arbitra.

Finanční arbitr obdržel za celý loňský rok 757 podnětů, což byl v meziročním srovnání nárůst o 22 procent. Řízení před arbitrem je zdarma, každý účastník nese své náklady sám. Arbitr je financován z peněz České národní banky. Vláda ale v dubnu schválila novelu, podle které by měla být kancelář arbitra nově financována ze státního rozpočtu, konkrétně z rozpočtu ministerstva financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK