Intel otevřel svůj první výrobní závod v Číně

26.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tchaj-pej 26. října (ČTK) - Americká společnost Intel dnes otevřela svou první čínskou továrnu na výrobu čipů. Podnik přitom tento projekt za 2,5 miliardy dolarů (44,4 miliardy Kč) oznámil již před několika lety. Podle dnešního vyjádření Intelu závod přispěje k hospodářskému růstu Číny.

Výstavba továrny se nezvykle protahovala. Intel poprvé oznámil záměr vystavět závod ve městě Ta-lien na severovýchodě Číny v roce 2007 jako svou první špičkovou polovodičovou produkci v Asii. Během let výstavby se pak objevovaly spekulace, že Intel projekt odloží, omezí nebo zruší. Společnost ale nepříznivé informace neustále popírala.

Čína se roky snažila vytvořit polovodičový průmysl, který by byl schopný konkurovat světu. Nedařilo se jí ale kvůli roztříštěné povaze odvětví a nedostatku vyspělých technologií. Intel připomněl, že do Číny a inovací investuje již 25 let.

Odhaduje se, že v Ta-lienu již vložily přímé investice zhruba dvě desítky společností, aby byly na spolupráci s Intelem lépe připraveny. Podnik dodal, že v regionu začal spolupracovat s více než 80 dosavadními dodavateli.

Nový závod naplnil cíle Intelu investovat do Číny celkem 4,7 miliardy dolarů. Podnik již v Číně provozuje montážní závod a testovací středisko v Čcheng-tu a centra pro výzkum a vývoj a laboratoře v Pekingu, Šanghaji a dalších čínských městech, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK