Povinné ručení on-line ušetří čas i peníze

28.10.2010 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Uzavřením povinného ručení on-line člověk ušetří, a to hned ze dvou pohledů. Ušetří čas, který nestráví čekáním někde na pobočce finanční instituce, a také peníze, díky výhodnější cenové nabídce.

Nakupovat přes internet za výhodné ceny různé zboží je dnes již běžné. Stále častěji však pomocí internetu lze už dnes sjednat i různé finanční produkty. Prim v tomto ohledu hraje stavební spoření, penzijní připojištění, cestovní pojištění, pojištění nemovitosti a domácnosti a v neposlední řadě pak povinné ručení. U tohoto produktu je rychlost, kterou sjednání on-line umožňuje obvzláště důležitá. Proč? Povinné ručení totiž musí mít sjednáno každý majitel či uživatel motorového vozidla, který chce svůj vůz využívat na veřejných tuzemských komunikacích. Koupíte-li si tedy nový či ojetý automobil, nebudete s ním moci legálně vyjet na silnici, dokud si nesjednáte povinné ručení.

Všechny výše zmíněné produkty je možné on-line sjednat i přes Finance.cz, a to v našem Prodejním centru. Dnes se však zaměříme konkrétně na sjednávání povinného ručení. Tento produkt je možné sjednat on-line přes náš nový sesterský portál Ručení.cz. Naleznete zde přehledné srovnání nabídky od téměř všech pojišťoven na trhu (vyjma pojišťovny Direct). Máte rovněž možnost si rychle a jednoduše smlouvu u vámi vybrané pojišťovny sjednat. Kromě toho lze na Ručení.cz zjistit mnoho užitečných informací o povinném ručení.

Co získáte s Ručením.cz:


  • Přehledné srovnání nabídky od pojišťoven
  • Jednoduché uzavření smlouvy on-line
  • Výhodné podmínky smlouvy
  • Možnost sjednat smlouvu po telefonu
  • Rychlý proces uzavření nové smlouvy
  • Servis přes modrou linku či ICQ


Kdy je možné vypovědět smlouvu?


Nevyhovuje-li vám současná pojišťovna, u které máte sjednáno povinné ručení, máte samozřejmě možnost vypovědět pojistnou smlouvu a změnit pojišťovnu. Ale pozor! Pojištění není možné vypovědět kdykoli. Pojistník musí podat výpověď písemně nejpozději šest týdnů před výročním dnem pojištění resp. před koncem pojistného období. Vypovědět smlouvu o povinném ručení může pojistník také v případě, že pojišťovna upraví výši pojistného, a ten s touto úpravou nesouhlasí. Musí tak učinit písemně do 1 měsíce od doručení sdělení o úpravě pojistného. Nezaplacením pojistného žádnou pojistnou smlouvu korektně ukončit nelze!

Příklad: počátek povinného ručení je 1. 11. 2010, je tudíž možno ručení vypovědět až k 31.10.2010, přičemž výpověď musí být doručena nejpozději do 20.9. 2010.


Vypočítejte si cenu povinného ručení


Kalkulačka povinného ručení, která vám přesnou cenu povinného ručení spočítá (a to se započtením vašich bonusů) se nachází hned na vstupní stránce portálu Ručení.cz. K přesnému výpočtu je nutné zadat požadované údaje pro kalkulaci tak, jak jsou uvedené ve velkém technickém průkazu. Po zadání všech nutných údajů se vám zobrazí cena povinného ručení od všech pojišťoven (vyjma pojišťovny Direct), které v ČR povinné ručení nabízí.

Pokud vám původní smlouva končí až za delší období (viz výše), je možné si zadat službu “Připomenutí včas“, kdy vám včas před koncem vaší původní smlouvy zašleme kalkulaci aktuální. Poté se můžete rozhodnout, zda zůstanete u stejné pojišťovny nebo ji změníte a uzavřete smlouvu novou.


Jak uzavření smlouvy na Ručení.cz probíhá?


Poté co si spočítáte cenu povinného ručení u takřka všech pojišťoven, které na českém trhu povinné ručení nabízí (postup viz výše), a uděláte si srovnání povinného ručení je možné u vámi vybrané pojišťovny kliknout na tlačítko “Uzavřít“. Poté se vám zobrazí elektronický formulář smlouvy. Ten obsahuje položky pro vyplnění údajů o:


  • pojistníku, držiteli a vlastníkovi vozidla
  • vozidle
  • doplňkových připojištěních
  • frekvenci a způsobu úhrady pojistného

Pro sjednání smlouvy je dále nutné uvést povinné údaje a seznámit se s prohlášením, které je v elektronickém formuláři uvedeno. Jakmile budou vyplněny všechny požadované údaje, zobrazí se vám rekapitulace návrhu smlouvy. Pokud nejsou některá data uvedená správně, je možné se ve formuláři vrátit a údaj opravit. V případě, že je vše v pořádku, stačí už jen kliknout na tlačítko “Sjednat“.

Po vložení smlouvy do našeho systému obdržíte potvrzující mail o vložení smlouvy do naší databáze a další informace k dokončení celé transakce. Toto potvrzení bude odesláno na e-mailovou adresu, kterou uvedete do formuláře smlouvy.

U každé pojišťovny je přesný postup sjednání a především časový sled uzavření rozdílný. Informace o postupu uzavření u konkrétní pojišťovny najdete na stránce Postup sjednání.


Jak vybírat pojišťovnu, aneb cena není všechno


Kromě výsledné ceny povinného ručení byste při výběru pojišťovny měli zohledňovat i další důležité faktory, jako například výše odpovědnostních limitů, které jsou u jednotlivých pojišťoven značně rozdílné či pružnost, ochota a serióznost dané pojišťovny, která je zase důležitá při vyřizování škodní události. Tu však ze sazebníků pojišťoven nikdy nepoznáte. Vzhledem k tvrdé konkurenci lákají pojišťovny nové klienty také na benefity v podobě asistenčních služeb, slev na havarijním nebo jiném pojištění či nabídkou různých možností připojištění. Kompletní nabídku pojišťoven naleznete na Ručení.cz v sekci Nabídka pojišťoven.


Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ