Změny v programech Státního fondu rozvoje bydlení

08.11.2010 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Vláda pro rok 2011 schválila, že SFRB již nebude nadále obsahovat prostředky na poskytování nenávratných dotací. O zachování 2% úrokové sazby u Úvěru 300 se jedná.

V roce 2009 schválila vláda na svém jednání rámec poskytování podpory na výstavbu sociálních bytů ze Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB), jehož smyslem bylo podpořit výstavbu dostupných bytů pro skupinu obyvatel, která si není schopna z důvodů svého nízkého příjmu pořídit nebo udržet bydlení. Uplynulo něco málo přes rok od tohoto okamžiku a žadatelé se musí připravit na další, tentokráte méně příjemné změny. Vláda totiž pro rok 2011 schválila, že SFRB již nebude nadále obsahovat prostředky na poskytování nenávratných dotací.

Jisté také je, že Fond bude v roce 2011 hospodařit s třetinovým rozpočtem oproti roku 2010. V jednání je stále výše úrokové sazby oblíbeného Úvěru 300 na pořízení nového bydlení pro manžele do 36 let. Diskutuje se o zvýšení úrokové sazby ze 2 na 3 %, přičemž podle slov ředitele Fondu Jana Wagnera, je momentálně pravděpodobnější zachování 2 %. Pojďme se ale více podívat na jednotlivé programy.


Končí podpora pro obce?


Obce budou moci v roce 2011 získat prostředky ze Státního fondu rozvoje bydlení např. ve formě nízkoúročených úvěrů. Stejně tak mohou výhodný úvěr získat i soukromí investoři v omezeném počtu daném restriktivními opatřeními v oblasti veřejných rozpočtů. Ministerstvo pro místní rozvoj nyní připravuje návrh nového nařízení vlády, kterým by byly stanoveny podmínky pro tento nový druh podpory. Předpokládá se ale, že tento nový druh podpory bude přístupný za stejných podmínek jako předchozí nástroje. Jediný rozdíl bude tedy v tom, že se místo dotace bude jednat o úvěr. Zatímco tedy v případě dotace šlo prakticky o nenávratný dar, půjde v případě úvěru o půjčku na návratném principu, za kterou bude muset dlužník po uplynutí doby splatnosti zaplatit určitý úrok navíc ve formě peněžité prémie. SFRB tedy v roce 2011 již nebude poskytovat nenávratné formy podpory na bydlení. Nové druhy podpory budou mít pouze podobu úvěrů a ručení za splácení komerčních úvěrů.


Úvěr 300 bude v 2011 zachován, žádosti pro 2010 lze podávat do 30. listopadu


Zachovat by se měly také výhodné úvěry na pořízení bydlení pro mladé, tzv. „Úvěr 300“ a úvěry obcím na opravy a modernizaci bytového fondu. Ani lidi postižené letošními povodněmi stát nenechá na holičkách a nemusí se tedy obávat. Zachovány by totiž měly být úvěry na povodňovou pomoc, tzn. úvěr na opravy (určen pro fyzické osoby, jejichž nemovitost byla postižena povodní), úvěr na pořízení bydlení (určen fyzickým osobám, které v důsledku povodní přišly o své nemovitosti určené k bydlení) a úvěry obcím (pro obce, jejichž bytový fond byl postižen povodněmi).

Ve snaze zajistit do konce roku řádné a včasné vyřízení všech letošních žádostí z prostředků stanovených rozpočtem SFRB na rok 2010 bude Státní fond rozvoje bydlení přijímat žádosti o poskytnutí úvěru mladým do 30.11.2010. Žádosti spolu s potřebnými přílohami je třeba nejpozději dne 30. 11. 2010 zaslat poštou na pracoviště Fondu. Později již z technických důvodů nebude možné žádosti přijímat ani vyřizovat.


Šetří se všude


SFRB bude v roce 2011 hospodařit s rozpočtem ve výši 1,3 miliardy korun a bude tedy mít k dispozici oproti roku 2010 třikrát menší objem peněžních prostředků (v roce 2010 hospodařil SFRB s rozpočtem ve výši 3,5 miliardy korun). Znamená to, že budou omezeny některé programy. Jedním z programů, který postihly obecné škrty ve státním rozpočtu, je program Panel. Tento program, který je určen na podporu oprav bytových domů, tedy v příštím roce nejspíše nebude již dále pokračovat. Ministr pro místní rozvoj se nicméně vyjádřil k této věci tak, že se pokusí dodatečně nalézt prostředky pro tento program, nechme se tedy překvapit, jak to vše nakonec dopadne. Jen pro zajímavost, za posledních šest let díky programu Panel bylo opraveno zhruba 300 000 bytů, což už je značný počet, který svědčí o přínosu tohoto programu. 


Všechno může být jinak


Na závěr musíme ale zdůraznit fakt, že se jedná pouze o návrhy vlády, byť obsažené v předkládaném Návrhu státního rozpočtu na rok 2011, a tyto návrhy mohou být tedy ještě změněny v rámci schvalování rozpočtu v Poslanecké sněmovně. Jde tedy o prozatímní vizi a záměry vlády České republiky v oblasti bytové politiky. Situaci ohledně nových programů budeme i nadále sledovat a o tom, jak vše nakonec dopadne, vás budeme včas informovat.

Autor článku

Michal Koziel  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ