OMV Smile & Drive: Buďte věrní a dostanete foťák za půl milionu

01.11.2010 | , Finance.cz
FIRMY


Zatímco někdo bere věrnostní programy benzínek jako předstupeň sedmého nebe výhodných nákupů, jiní věcně poukazují na fakt, že vás přinutí koupit si věc, kterou nepotřebujete za cenu, kterou předčí každý druhý internetový obchod.

Skoro u každé benzínky u nás, kterou neprovozuje „Franta za třetím dubem od hospody vpravo“, můžete sbírat body, za které dostanete nějaký ten litr zdarma, bezva žluté tričko s logem nadnárodního koncernu, nebo půllitrovou kolu. Mají věrnostní programy na čerpacích stanicích vůbec nějaký smysl?

Znával jsem podnikatele, který byl vyloženým fanouškem nejrůznějších věrnostních programů benzínek, u kterých nabíral palivo na svých cestách po republice, Evropě i světě. Když za poctivě nasbírané body na pumpě dostal tričko s „véčkem“, měl radost jako dítě. No a co, řeknete si. Jenže to člověka zarazí – když má někdo radost z trička z „Šelky“ a přitom vlastní několik textilek, na kterých by si takových triček mohl vyrobit obrovskou hromadu.

Zatímco někdo bere věrnostní programy benzínek jako předstupeň sedmého nebe skvělých dárků a výhodných nákupů, jiní věcně poukazují na fakt, že benzínka vás přinutí koupit si věc, kterou nepotřebujete za cenu, kterou hravě předčí každý druhý internetový obchod. Tak jak to tedy je? Mají tyhle věrnostní programy skutečný přínos pro zákazníky benzínek nebo jde jen o dobrý pocit a u případných fanoušků rauš nikoliv nepodobný radosti ze získání nového plyšáka do postelové sbírky? Podívejme se na některé věrnostní systémy u nás se vyskytujících řetězců.


OMV


Zbrusu nový věrnostní program představil OMV na začátku října. O co v programu Smile & Drive jde? Do programu se můžete zaregistrovat kromě čerpacích stanic také jednoduše prostřednictvím internetového formuláře (pak dostanete 50 bodů jako bonus). Mezi povinné údaje patří jméno, datum narození a bydliště.

Vybrat si můžete mezi kartou nebo RFID čipem, které předložíte při nákupu. RFID čip komunikuje s pokladnou na benzínce bezdotykově, připomeňme, že tuto technologii používá například pražská OpenCard a její užití ve věrnostním programu řetězce čerpacích stanic je u nás ojedinělé. OMV na svých stránkách udává, že „na čipu nejsou uloženy jiné údaje (kromě členského čísla), jako například jméno či adresa“. Jeho použití by tak mělo být bezpečné. Čip je malý a pohodlně se vejde na kroužek ke klíčům.

Body se následně sbírají nákupem pohonných hmot na čerpacích stanicích OMV – ať při mytí, tankování nebo drobných nákupech či občerstvení tamtéž. Jeden bod dostanete za nákup jednoho litru benzínu nebo 30 korun jiného nákupu.

Odměny za nasbírané body se dělí do následujících čtyřech oblastí:


  • Sport a pohyb
  • Zábava a volný čas
  • Rodina a životní styl
  • Cestování

Pro získání odměny je třeba nasbírat dostatek bodů, potom si v katalogu vybrat svojí odměnu a objednat si jí přes internet, na telefonní infolince nebo přímo v benzínce. Katalogy se dají sehnat na internetu nebo na čerpacích stanicích. Odměna se dá vybrat za určený počet bodů nebo za nižší počet bodů a doplatek (vlastně se tak jedná o „zamaskovaný“ výrobek „se slevou“ za věrnost).

Co se mezi dárky najdeme teď? Sport a pohyb nabízí lyžařské brýle, přilby, jednomužné „boby“, ručníky, župan, monitor tepu, nože, sadu pro badminton, dalekohled, tašky. V Zábavě a volném času jsou „zážitek“ a značková elektronika. Rodina a životní styl se skládá ze stavebnic Lego, sady nádobí, poukazu na noc v hotelu pro dva, různých dalších domácích potřeb a hraček, dále nářadí a dětských batůžků. V Cestování jsou například navigace, cestovní kufry, dětská autosedačka nebo vysavač do auta.

Je program výhodný? Tak například fotoaparát Samsung ES70 lze běžně pořídit na internetu za 2095 až 2990 korun. V programu Smile and Drive vám ho OMV dá za 23990 bodů nebo za 10990 bodů a 2199 korun k tomu. Jinými slovy, na foťák budete mít dostatek bodů, pokud načerpáte 23990 litrů benzínu, což představuje zhruba útratu sedm set až osm set tisíc korun. Nebo druhá možnost, utratíte zhruba třista padesát tisíc korun a foťák dostanete za dva tisíce dvě stě korun, tedy za běžnou nižší tržní nabídku (kterou dostanete, aniž byste museli utratit jedinou korunu kdekoliv jinde). Reálnou výhodnost programu versus dobrý pocit z věrnosti posuďte sami. Je také jasné, že ve výsledku bude víc objednaných ručníků než iPodů nano 8GB.


Shell


„Šelka“ oblíbená lidem pohyblivým pro kvalitu pohonných hmot nabízí všelijaké ty odměny za věrnost už nějaký ten pátek. Její program se nazývá Smart klub. Přihlášku můžete vyplnit na čarpací stanici, pak dostanete „Smart“ kartu. Za standardní palivo Shell dostanete 1 bod, za paliva lepší kvality maximálně body tři. Za lepší paliva o víkendu je dokonce bodů dvakrát tolik. Body jsou také za myčku nebo vybrané zboží z benzínky.

Menší odměny za nasbírané body mají na benzínkách, větší odměny se objednávají přes internet. K dispozici jsou také poukázky na služby u Shell nebo partnerů. Odměny jsou v katalogu všemožné, nikoliv ovšem roztříděné podle skupin jako u OMV, ale prostě seřazené vzestupně podle počtu nasbíraných bodů. Mezi nejlevnějšími odměnami jsou potraviny. Na konci seznamu je GPS navigace Mio Navigation M300 EEU KIT za 26990 bodů, na začátku  jedna koruna darovaná nadačnímu fondu Kapka naděje nebo půllitrová Bonaqua neperlivá za 59 bodů.

Abychom byli při srovnání spravedliví, pojďme se podívat opět na fotoaparát. Tentokrát je v nabídce Nikon Coolpix L22, v obchodech k dostání za 2050 až 2790 korun. U Shell za 25690 bodů, tedy nějakých odhadem osmset padesát tisíc korun útraty. Tomu říkám „kauf“.


Agip


U Agipu se zákazníci setkají s věrnostním programem Premio Club. Po registraci obdržíte Premio kartu, na kterou se sbírají body. „Za každý načerpaný jeden litr pohoných hmot bude do karty připsán 1 bod. Stejně tak za každých 25 korun hodnoty nákupu zboží či služeb v prodejnách Ciao Agip je připsán 1 bod (s výjimkou nákupu zboží, které je z tohoto režimu vyjmuto),“ vysvětluje princip sběru Magdalena Jílková ze společnosti Eni.

Odměny za nasbírané body jsou vyjmenovány v přehledném katalogu s těmito částmi: Co vám padne u nás do oka (=něco na zub), Rozmazlujte svůj vůz, Baví se celá rodina, Vaření je radost, Něco pro kutily, Užijte si chvíle volna naplno a Poukazy/charita. Mezi nejlevnější položky patří Tic-tac za 45 bodů a mezi nejdražší například PlayStation 3 za 31 990 bodů.

Pojďme se opět škodolibě podívat po nějakém foťáku. Jeden by tu byl: jakýsi Sony za 7990 bodů. Po chvíli pátrání je jasné, že jde o model Sony CyberShot DSC-S2000, běžně k dostání za 1600 až 7256 korun. U Agipu k dostání za  zhruba dvě stě padesát tisíc útraty. To už se víceméně podobá alespoň jednomu procentu z útraty a tedy připomíná něco jako „výhodu“. Škodolibost tak nakonec není úplně na místě.

V Agipu momentálně probíhá také krátkodobá věrnostní akce s názvem Diadora Gold Collection. Body se sbírají za útratu vyšší než 300 korun  a lepí se na speciální kartu. Akce trvá do 2. února příštího roku, v odměnách jsou bundy, ručník, hodinky a taška od firmy Diadora. K nasbíraným bodům je potřeba zaplatit určitý obnos, zhruba 100 až 300 korun.


Benzina


Benzina má vždy v nabídce nějaký dárek typu „natankujte minimálně 30 litrů a kupte si opalovací krém za 35 korun.“ Kromě toho se i u Benziny sbírají body. Osobní automobily musí načerpat celkem 80 litrů (nasbírat 8 známek, každá je za 10 litrů), aby zaplnily hrací kartu a měly nárok na odměnu. Mezi odměnami jsou bundy, tašky, batohy, trička, brýle, rukavice nebo modely autíček. Takzvané „odměny“ jsou však ve skutečnosti pouze zlevněným zbožím, protože je vždy nutno něco doplatit. K autíčku například sto padesát korun a k bundě třeba pět stovek.


Dostanu výhodné odměny za věrnost. Jsme rádi, že si to myslíte


Zkrátka a dobře: když věrnostní programy benzínek nabízející různé dárky za příchylnost ke značce shrneme, nelze než si vzpomenout na výrok z britského seriálu Jistě, pane ministře. „A vy jste mi tenkrát odpověděl,“ pyšně se podíval ministr do tváře Humphreymu. „Jsem rád, že si to myslíte,“ odvětil mu jeho stálý tajemník. „Dostanu výhodné odměny za věrnost,“ říkáme. „Jsme rádi, že si to myslíte,“ odpovídají nám na interních poradách marketingové týmy benzínek.

Jestliže tedy hledáte něco víc než sběratelskou vášeň, doporučujeme se poohlédnout spíše než po nalepovacích bodech a klubech věrných radši po cobrandových kreditních kartách, slevových kartách a podobných, skutečně výhodných nabídkách.

Autor článku

Lukáš Tomek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY