Ropa po slovech saúdského ministra silně stoupla, WTI nad 83 USD

01.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes odpoledne vzrostly o tři procenta a americká ropa WTI se vyhoupla nad 83 dolarů za barel. Ropný trh reagoval na to, že saúdský ministr ropného průmyslu Alí Nuajmí řekl, že spotřebitelé očekávají ceny mezi 70 a 90 dolary za barel, což je vyšší horní hranice rozpětí, než o jaké mluvil dříve.

Cena americké WTI po Nuajmího slovech prudce vzrostla a po 15. hodině SEČ byla se ziskem více než dvou dolarů kolem 83,50 USD za barel. Severomořská ropa Brent posílila o téměř dva dolary na 85,10 dolaru.

Nuajmí uvedl, že cena ropy je nyní pro producentské i spotřebitelské země "velmi slušná". "Spotřebitelé předpokládají ceny ropy kolem 70 dolarů, doufají však v méně než 90 USD," řekl Nuajmí v Singapuru. Ministr nejvlivnějšího člena Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) označoval od loňska za ideální ceny mezi 70 a 80 dolary, kde se ropa v posledním roce pohybovala.

"Je to ujištění že Saúdové nebudou bránit dalšímu růstu nad 80 dolarů, přinejmenším dokud ceny nepřekročí 90 USD," komentoval to agentuře Reuters analytik Commerzbank Carsten Fritsch. V posledních týdnech ropa kvůli klesajícímu dolaru překročila 80 dolarů. Dolar klesal v očekávání, že americká centrální banka přikročí k dalšímu uvolnění měnové politiky a začne znovu hromadně nakupovat vládní dluhopisy. Všeobecně se toto rozhodnutí čeká tuto středu.

Cenám ropy pomohla i dnešní exploze balíčku v jedné zasilatelské firmě v Aténách a nedávné zachycení dvou balíčků s výbušninami, posílanými letecky z Jemenu do Chicaga. Ke zdražení ropy přispěl i pokles dolaru, jehož kurz se opět přiblížil 15letému minimu vůči jenu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 15:18 SEČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent prosinec 85,10 83,15 New York - Nymex WTI prosinec 83,55 81,43

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK