GM prý hodlá získat prodejem akcií kolem 13 miliard dolarů

02.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. listopadu (ČTK) - Největší americká automobilka General Motors chce v rámci plánované primární nabídky akcií (IPO) získat kolem 13 miliard dolarů (zhruba 230 miliard Kč). Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací.

Firma podle zdrojů předpokládá, že prodá 365 milionů kmenových akcií za 26 až 29 dolarů za kus. Měla by tak získat 9,5 až 10,6 miliardy dolarů. Hodlá rovněž prodat preferenční akcie za tři miliardy dolarů. Podíl americké vlády v GM by měl v rámci IPO klesnout na 43,3 procenta ze současných 60,8 procenta.

Automobilka dnes podle zdrojů předloží Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) aktualizovanou dokumentaci k primární nabídce akcií. Ve středu by měla začít s prezentacemi nabídky potenciálním investorům. Emisní cena akcií GM by měla být stanovena 17. listopadu a o den později by se s nimi mělo začít obchodovat na burzách v New Yorku a Torontu, uvedly zdroje agentury Reuters.

GM loni v červenci opustila bankrotový režim a v rámci rozsáhlé restrukturalizace včetně prodeje některých značek se mění v menší a pružnější podnik. Většinový podíl v GM loni převzala americká vláda, která poskytla nejvíce peněz na záchranu podniku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK