Další fond, který roste s vámi

03.11.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Fond životního cyklu je jedním z produktů, který může být využit k vytváření finanční rezervy na stáří. V úvodu října letošního roku přišla s nabídkou fondu životního cyklu i Raiffeisenbank. Jaké jsou parametry tohoto fondu? Pro koho je vhodný?

Mezi zmiňované výhody fondů životního cyklu patří možnost investovat pravidelně velmi nízké částky, aktivní správa a postupná úprava složení portfolia v závislosti na zbývající době investice.

V současné době naleznete fondy životního cyklu například v nabídce investičních společností České spořitelny, AXA či Pioneer Investments. V úvodu října letošního roku přišla s nabídkou fondu životního cyklu i Raiffeisenbank. Fond nese označení Raiffeisen CZK LifeCycle Fund 2040. Jaké jsou parametry tohoto fondu? Pro koho je vhodný?


Na začátku akcie, později dluhopisy


Jak napovídá letopočet v názvu fondu, investiční horizont je stanoven do roku 2040. Celé investiční období je rozděleno do tří základních fází. V první fázi budou v portfoliu fondu převažovat rizikovější investice – cílem je dosáhnout co nejvyššího výnosu. Akcie a obdobné cenné papíry budou v tomto období zaujímat přibližně 80 % portfolia, menší zastoupení získají dluhopisy s delší dobou splatnosti.

V druhé fázi investičního horizontu dojde k postupnému přesouvání majetku do konzervativních cenných papírů. S blížícím se koncem plánovaného investičního horizontu (pozn. třetí fáze) již bude hlavním cílem portfolio manažera fondu ochránit majetek před výraznějším poklesem. Portfolio bude obsahovat především dluhopisy, pokladniční poukázky, depozita a další bezpečná aktiva.


O složení portfolia se mnoho nedozvíte


Kdo se bude zajímat o podrobnější složení portfolia, tomu veřejně dostupné informace příliš nepomohou. Raiffeisenbank k regionálnímu složení aktuálně uvádí, že polovinu portfolia tvoří české akcie a dluhopisy. Druhou polovinu tvoří globální fondy, které se zaměřují na rozvíjející se trhy, u nichž je očekáván nadprůměrný růst.

Statut fondu povoluje uložení prostředků podílníků na bankovních účtech a investice do nástrojů peněžního trhu, akcií, dluhopisů, podílových fondů jiných investičních společností i derivátů. Vyplacené dividendy jsou reinvestovány.


Fond je určen zkušenějším investorům


V první fázi, kdy fond investuje především do akcií, je portfolio vystaveno především tržnímu riziku (pozn. riziko negativní změny kurzu). V případě dluhopisů existuje riziko bonity. Působit však mohou i další rizika, například měnové, riziko likvidity a další tržní rizika.

Portfolio manažer může využívat i finanční deriváty, a to nejen z důvodu zajištění majetku fondu, ale může je využívat i jako aktivní investiční nástroj. Zařazení derivátů zvyšuje riziko ztráty. Z hlediska rizikovosti lze fond doporučit zkušenějším investorům, kteří jsou ochotni více riskovat.


Náklady spojené s investicí


Za nákup podílových listů je účtován poplatek v maximální výši 3,5 %. Na velmi dlouhém investičním horizontu bude většinu podílníků zajímat i výše poplatků, které se průběžně hradí z majetku fondu. Poplatek za správu fondu, úschovu cenných papírů a odměnu depozitáře je 1,67 %. Celkovou výši nákladů (pozn. ukazatel TER) budeme znát až po skončení účetního roku. Pro české investory je důležitou zprávou i to, že fond je veden v koruně.


Výnosy lze jen odhadovat


Výše konečného výnosu bude záviset především na úspěšnosti výběru akcií v první fázi investičního horizontu. Vzhledem k užšímu regionálnímu zaměření (pozn. české akcie a rozvíjející se trhy) může fond dosáhnout zajímavého výnosu. Investor by však neměl zapomínat, že šance na vyšší výnos je vždy vykoupena i vyšší rizikovostí. Se zvyšujícím se zastoupením konzervativních cenných papírů se bude volatilita i výkonnost fondu postupně snižovat.

Autor je redaktorem webu ETFs.cz

Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE