Zkusili jsme: Vzdělávací seminář Fio

05.11.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Během podzimu probíhají vzdělávací kurzy, které bezplatně pořádají obchodníci s cennými papíry a my jsme se několika z nich zúčastnili. Kurzy obchodníků se liší nejen délkou, ale i kvalitou poskytovaných informací.

I největší obchodník s cennými papíry Fio se po krátké odmlce rozhodl pokračovat v pořádání vzdělávacích seminářů o investování. První ze seminářů věnovaný základům kapitálového trhu se setkal s velkým zájmem a zúčastnilo se ho na dvě stě lidí.

Na semináři se bylo možno seznámit s úplnými základy kapitálových trhů. Kromě toho jste se mohli dozvědět i o novinkách jako je zavedení minimálního poplatku 40 Kč za transakci zadanou prostřednictvím standardního pokynu či plánu do budoucna zrušit vypořádací lhůtu v RM – Systému ze současných T + 0 na obvyklé T + 3.


Fio není jen obchodník, ale už i banka


V samém úvodu semináře proběhlo představení společnosti. Dříve Fio burzovní společnost prošla v nedávné době transformací, od 1. 9. 2010 získala bankovní licenci a nyní poskytuje plnohodnotné bankovní služby. Z její nabídky stojí za zmínku bezpoplatkový účet či velmi výhodné poplatky za transakce v eurech. Odchozí platba do eurozóny je zpoplatněna 2 eury a příchozí platba přijde jen na pouhé 1 euro.

Nicméně již v září 2006 Fio zakoupilo českou burzu RM-SYSTÉM, která je zaměřená především na drobné a střední investory. Fio se stalo nejvýznamnějším obchodníkem tohoto trhu.


RM-Sytém vs. KOBOS


Po vysvětlení pojmů „co je to burza“ a „co to jsou akcie“, proto následovalo porovnání RM-Systému a Burzy cenných papírů Praha. Segment KOBOS, který je součástí pražské burzy ,je v současnosti jediným konkurentem RM-Systému. V KOBOSu probíhá 2-3krát více obchodů a nemá proto problémy s likviditou, jaké můžeme vidět v RM-Systému. Fio ale zase na druhou stranu nabízí možnost obchodovat v RM-Systému více titulů než v KOBOSu a za nižší poplatky. Další výhodou může být i to, že RM-Systém obchoduje do 17:00 hodin a tím má společných 90 minut obchodování s Amerikou. Záleží tedy na investorovi, kterou burzu si zvolí.


Obchodování a jeho techniky


V teoretickém úvodu bylo vysvětleno, co je to akcie a jaké existují typy. Pozornost se upřela i na dividendy a určení rozhodného dne. Proběhlo názorné předvedení pomocí grafu typické dividendové akcie Telefonika O2. Zmínka padla i o možnosti obchodovat EFT, což jsou veřejně obchodovatelné fondy, které mají většinou jedno podkladové aktivum. Chovají se velmi podobně jako akcie, jsou velmi likvidní a mohou obsahovat finanční páku. Stranou nezůstaly ani indexy včetně nejznámější indexové akcie SPY, která se odvíjí od indexu S&P.

Dále byl vysvětlený prodej na krátko (short). Jedná se o inverzní obchod, na kterém vyděláme, když je akcie ztrátová. Princip je jednoduchý, nejprve si akcie od obchodníka půjčím a poté za aktuální kurz prodám. Po poklesu ceny akcie nakoupím zpět stejné množství a vrátím je obchodníkovi. Náš zisk či ztráta je rozdíl mezi prodejní a nákupní cenou akcie.

Margin je zase obchodování na úvěr, kdy si půjčím finanční prostředky k obchodování a zvýším si tak potencionální zisk/ztrátu. Na semináři jsme mohli vidět graf, kde byl předveden příklad, kdy s 20 000 korun vlastního kapitálu při změně kurzu o 20 % dosáhneme zhodnocení 4 000 Kč. Když si půjčíme 80 000 Kč, dosáhneme tak i s vlastními prostředky sumy 100 000 Kč. Ta by nám při stejné změně kurzu už vydělala rovnou 20 000 Kč, ne pouhé 4 000 Kč jen při investování vlastních prostředků.


Typy pokynů a poplatky


Vstup na burzu je možný jen prostřednictvím obchodníka a je dobré si udělat srovnání poplatků a nabídky služeb. Fio nabízí několik druhů pokynů, ale pro úplného nováčka postačí pokyny Easyclick či standardní pokyn. Pokyn Easyclick je pokyn v RM-Systému, který je možné použít, pokud budete obchodovat v lotech (nutném minimálním množství akcií). Loty jsou však menší než ve SPADu, takže náklady na obchodování se pohybuje v desítkách tisících.

Pokud chcete obchodovat libovolné množství akcií, stačí zadat standardní pokyn. Ten má platnost až 90 dnů a můžeme si navolit i další parametry, například zvolit prodej všechno nebo nic, aby se nám nestalo, že se jeden balík akcií, které chceme zpeněžit rozprodá postupně, a my za každý z obchodů budeme hradit poplatek. Oblast poplatků také dostála změn a to z důvodu zrušení Střediska cenných papírů. Středisko je nově nahrazeno Centrálním depozitářem cenných papírů, který si za evidenci akcií účtuje poplatky. Proto již není pro obchodníka rentabilní, když někteří z klientů obchodují s nízkým objemem nebo třeba jen s jednou akcií. Z tohoto důvodů přistoupilo Fio k minimálnímu poplatku za transakci ve výši 40 Kč. Středisko cenných papírů sice avizovalo svoje ukončení asi pět let dopředu, nicméně zánik pak proběhl v podstatě ze dne na den a technický přechod nebyl bez nedostatků. Zazněla zde i zmínka, že dodnes je problém vypořádání akcií např. v rámci dědictví.


Obchodování ve SPADu


Ve SPADu je přes platformu Fia také možné obchodovat. Zde se obchoduje v lotech, které jsou ovšem větší a potřebujete tak tedy více finančních prostředků. Náklady na obchodování ve SPADu jsou minimální. Je to jen 0,1 % z objemu prodeje. Je zde přímo nutné používat inteligentní pokyny a je zde možné obchodovat i jiné instrumenty, jako jsou certifikáty, futures a warranty. Vypořádání obchodu je T+3, což znamená, že s penězi z prodeje akcií můžete nakládat až za tři dny, až se obchod vypořádá. Zato RM-Systém je unikátní v tom, že nabízí T+0 a hned akcie zaeviduje. Uvažuje se ovšem o jeho zrušení a nastavení T+3, aby došlo ke sladění s ostatními trhy.


Seznámení se zahraničními trhy


Na semináři byly kromě českých trhů představeny i zahraniční kapitálové trhy. Byla vysvětlena organizace kapitálových trhů v USA, včetně poplatků. Totéž se týkalo i německé či polské burzy. Bylo tedy možné si udělat celkový obrázek o tom, kde kolik obchodování stojí. Technická a fundamentální analýza byla zmíněna jen okrajově. Její samostatný seminář plánuje Fio příští rok na jaře.


Závěr semináře byl doplněn i o analýzy akcií


Ke konci semináře byly představeny i vybrané dividendové akcie společností jako je Du Pont de Nemours & Copany, český energetický gigant Čez a tabákový výrobce Philips Morris.

Společnost DuPont je jedním z největších světových koncernů v oblasti chemické výroby, zejména výroby a zpracování polymerů, u které jsme mohli názorně vidět propad akcií v období krize. U dalších dvou akcí byly také grafy a přehledné tabulky o výši dividendy v posledních několika letech. U Čezu byl patrný vývoj čím dál vyšší dividendy. A bylo poznamenáno i to, že i když se momentálně o Čezu často mluví a hodnota akci osciluje kolem hodnoty 780 Kč, tak není prostor pro dramatické propady a že by mohlo být zajímavé vstupovat do této pozice.

Fio je obecně velmi otevřené vzdělávání o kapitálových trzích, což je vidět i z jejich vlastní účasti na vydání publikace ve spolupráci s Oldřichem Rejnušem, profesorem Ekonomicko - správní fakulty Masarykovy univerzity, který je uznávaným odborníkem na kapitálové trhy.

Z pohledu obsahu nás seminář nezklamal. Informace byly zajímavé a dobře odprezentované. Jediné co by se dalo semináři vytknout bylo určité nepohodlí – chyběly zde stolečky a ten kdo si chtěl psát poznámky, musel tak učinit „na koleně“. Někomu mohlo být nepříjemné i to, že seminář proběhl celý naráz. Mezi jednotlivými bloky by neškodila krátká přestávka.

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE