Co týden dal?

05.11.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Americká centrální banka se rozhodla razantně podpořit tamní ekonomiku. Tyto její kroky však ostatní země pozorují s obavami. Například Čína varovala, že takový postoj může vést k nové globální krizi.

Posledních 7 dní ve světě 

  • Čtvrtletní zisk největší japonské i světové automobilky Toyota Motor se díky růstu prodeje více než zčtyřnásobil navzdory přetrvávajícím pochybnostem ohledně kvality jejích vozů, za kterými stojí rozsáhlá svolávání automobilů k opravám.
  • Americká centrální banka (Fed) povzbudí slábnoucí oživování největší ekonomiky světa z recese minulých dvou let rozsáhlými nákupy vládních dluhopisů. Výbor pro měnovou politiku Fedu dnes po dvoudenním zasedání rozhodl, že do konce prvního pololetí příštího roku nakoupí na finančním trhu dluhopisy za 600 miliard dolarů (10,4 bilionu Kč). Cílem opatření je dál snížit dlouhodobé úrokové sazby, tím rozhýbat půjčky a investice a podnítit firmy k přijímání nových zaměstnanců.
  • Kroky, které na podporu ekonomiky přijala americká centrální banka (Fed), dělají Německu vrásky na čele. Řekl to dnes tamní ministr hospodářství Rainer Brüderle. S obavami se však na snahu Spojených států obnovit hospodářský růst dalším tištěním peněz ale dívá i Čína, která nepřímo varovala, že takový postoj může vést k nové globální krizi.
  • Cena bavlny podle očekávání pokračuje ve strmém růstu a dostala se nejvýše za posledních téměř 150 let. Cena se podle analytiků udrží vysoko, protože poptávka po bavlně je značná a zásoby nejsou dostatečné.
  • Těžba ropy v Rusku v říjnu stoupla na nové rekordní maximum 10,26 milionu barelů denně ze zářijových 10,16 milionu barelů denně. Ruská těžba ropy se drží nad hranicí deseti milionů barelů denně již déle než rok. Rusko se loni stalo v produkci ropy jasnou světovou jedničkou.
  • Cena elektřiny s dodávkou pro příští rok na německé energetické burze klesla na zhruba 47 eur (asi 1150 korun) za megawatthodinu, což je přibližně o 15 procent méně, než činilo maximum z letošního dubna. Investiční banka Goldman Sachs na základě toho snížila odhad zisku energetické společnosti ČEZ pro následující roky.
  • Největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor i její dceřiná společnost Kia Motors v říjnu vykázaly rekordní prodej kvůli silné poptávce v zahraničí, která byla podpořena novými modely. Hyundai prodej meziročně zvýšila o deset procent na 320.291 vozů a Kia dokonce o 29 procent na 192.499 vozů. Hyundai a Kia tvoří pátou největší automobilovou skupinu na světě. 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Sněmovna schválila pětiletý odklad pro zavedení elektronických dálničních vinět, jak to navrhl Senát. Od příštího roku tak řidiči pravděpodobně budou dál používat dosavadní papírové dálniční známky. Pro odklad zvedlo ruku 134 ze 152 přítomných poslanců včetně většiny opozičních zástupců. Senát, který tuto změnu zákona o pozemních komunikacích dostane k závěrečnému schválení, by tak jejímu přijetí neměl nijak bránit.
  • Česká národní banka ve své nové prognóze zlepšila odhad růstu ekonomiky pro letošní rok na 2,3 procenta z předchozích 1,6 procenta. Pro příští rok naopak odhad zhoršila ze srpnových 1,8 procenta na 1,2 procenta. V roce 2012 by měla ekonomika růst o 2,5 procenta.
  • Sněmovna propustila do závěrečného schvalování vládní novelu, která má za cíl zabránit zdražení elektřiny v důsledku prudkého rozvoje slunečních elektráren. Vláda do předlohy prosadila další návrhy, které původní materiál neobsahoval. Jde například o tříleté zdanění elektřiny ze slunečních elektráren daní 26 procent nebo zavedení darovací daně z emisních povolenek sazbou 32 procent.
  • Poslanci schválili ve zkráceném jednání novelu, která snižuje státní podporu ke stavebnímu spoření. Podle vlády už spoření neplní původní účel, předloha státu přinese řádově miliardy korun úspor. Opoziční ČSSD ale pokládá některá ustanovení předlohy za retroaktivní a pokud budou platit, chce se obrátit na Ústavní soud.
  • Podíl nesplácených úvěrů od firem i domácností v září opět vzrostl. Zatímco letos v srpnu podíl takzvaných úvěrů v selhání, tedy půjček nesplácených 90 a více dní, na celkovém objemu bankovních úvěrů činil 6,11 procenta, v září to bylo již 6,22 procenta. Stejný údaj v září 2009 přitom činil jen 4,80 procenta. Vyplývá to z údajů České národní banky.
  • Největší výdělek svému vlastníkovi loni v tuzemsku opět přinesla energetická společnost ČEZ. Obhájila tak prvenství v žebříčku firem podle tvorby ekonomického zisku (EVA), který sestavuje Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA). Na dalších místech se stejně jako před rokem umístily Telefónica O2 Czech Republic a T-Mobile.
  • Ministerstvo financí očekává, že deficit veřejných financí v letošním roce dosáhne 5,1 procenta hrubého domácího produktu. Cílem vlády pro letošek přitom bylo 5,3 procenta. Pro přijetí eura je nezbytné dodržet tříprocentní hranici. Loni deficit stoupl na 5,8 procenta HDP z předloňských 2,72 procenta. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Senátní a komunální volby, jak podle vás dopadly?

V Česku formují nové vlády na jednotlivých městských radnicích. Zdá, že v Senátu vládní koalice ztratí svou sílu, nicméně v Poslanecké sněmovně je tak silná, že by si měla udržet stávající tah na reformy. Jak volby dopadly podle vás?

                                               

Anketa

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se během září zvýšily o více než 5,92 miliardy korun na 1,028 bilionu korun. Ptali jsme se vás celý týden, zda víte o kolik zvýšily domácnosti své zadlužení za poslední rok?

  • o 74,08 miliardy - 25 %
  • o 52,21 miliardy - 18 %
  • o 69,48 miliardy - 39 %
  • o 20,56 miliardy - 18 % 

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU