Řetězec kaváren Starbucks téměř zdvojnásobil čtvrtletní zisk

05.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. listopadu (ČTK) - Americký řetězec kaváren Starbucks téměř zdvojnásobil čtvrtletní zisk na 279 milionů dolarů (téměř pět miliard Kč) ze 150 milionů dolarů před rokem. Oznámil rovněž, že hodlá ukončit distribuční dohodu s přední americkou potravinářskou firmou Kraft Foods. Ta naopak ohlásila pokles čtvrtletního zisku.

Tržby společnosti Starbucks ve čtvrtém finančním čtvrtletí končícím 3. října meziročně stouply o 17 procent na 2,84 miliardy dolarů. Návštěvnost jejích kaváren v USA vzrostla o šest procent a v zahraničí o čtyři procenta. Zvýšila se rovněž průměrná útrata zákazníků.

Starbucks má více než 16.000 kaváren po celém světě. Na počátku roku 2008 pronikl řetězec také do České republiky a svou první tuzemskou kavárnu otevřel na pražském Malostranském náměstí. Česko se tak stalo první zemí střední Evropy, kam se řetězec rozhodl vstoupit.

Společnost Starbucks oznámila, že hodlá ukončit více než desetiletou spolupráci s firmou Kraft Foods, která dodává její kávu do obchodů. Firma Kraft nicméně upozornila, že by podle dohody měla v případě ukončení spolupráce obdržet v odstupné.

Společnost Kraft rovněž oznámila, že její čistý zisk ve třetím čtvrtletí klesl na 754 milionů dolarů z 824 milionů před rokem kvůli vysokým marketingovým výdajům. Tržby však meziročně stouply o 26 procent na 11,86 miliardy dolarů díky zvýšení prodejních cen a nedávnému převzetí výrobce cukrovinek Cadbury.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK