Kolem fondů chodí zubatá s kosou

16.11.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Dalších 400 milionů korun odešlo z fondů za pouhý týden. Je to již obehraná písnička, ale jako o závod penízky utíkají jak z peněžního trhu, tak ze zajišťáků.

Nejzajímavějším (z)jevem je tedy byť nepatrných 9 milionů, které odešly z dluhopisových fondů. Proč? Protože k tomu došlo letos teprve podruhé (ten první případ na jaře byl zřejmě beztak výjimkou).

Je pravděpodobné, že situaci a budoucí vývoj na trhu dluhopisů uvědomují již nejen investoři, ale že je na to upozorňují i bankovní poradci. Tomu alespoň napovídá třeba přes 40 milionů korun, které zamířily do ISČS Osobní portfolio 4, což je v současné době doporučovaný absolut return v České spořitelně.

Asi nejlépe pak situaci na dluhopisech opět ukazuje ISČS Sporobond, který sice stále ještě přilákal 10 milionů na půlroční výnos 2,8 %, ale na čtvrt roce už má jen 0,7 % a na měsíci dokonce 0,5 % ztrácí.


Domácnosti vytváří rezervy nejen na vánoční dárky


V zajištěných fondech jde průvan opět na konto jednoho velikána, kterému končí investiční období, když ČSOB Světového růstu+ 1 vyplatil klientům přes 330 milionů korun. Takže pokračuje stále opakovaná a nevyřešená záhada – kam ti lidé své penízky dávají? Ano, do pětice současných zajišťáků ČSOB přišlo přes 180 milionů korun, ale to zdaleka není všechno… Možná skutečně nekončí přímo v balíčcích pod stromeček, to se jen futrují rezervy nejen na dárky. Sentiment totiž přes rekordní teploty venku stále ještě v mnoha domácnostech spíš připomíná mrazivou atmosféru. Nájemné i energie po novém roce předvede mnohým ošklivou čáru přes rozpočet. I ten chleba s máslem bude citelně dražší.

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (45. týden 2010)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč


Rozdělení fondů za třetí kvartál


Statistiku za třetí kvartál spočítal i AKAT a je charakteristická: ve výsledku nula od nuly pošla. Dokazuje jen to, co stále omíláme: z peněžáků a zajišťáků odplula hodnota za víc než 7 miliard, zatímco ostatní si v majetku o totéž polepšily pod taktovkou skoro 5 miliard dluhopisových fondů. Tímto vývojem se alespoň trochu „unormálnilo“ rozložení ve skládačce typů fondů. Dominance peněžáků se snížila na 28 %, zajištěné mají 23% podíl a na třetí místo se s 15 % dostaly akciové, kterým ovšem na záda dýchá 14 % dluhopisových.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (45. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -192
dluhopisové -9
smíšené 15
akciové 36
zajištěné -241
Celkem -391

Tak snad ještě jeden poněkud optimističtější údaj: díky úrodnějšímu druhému kvartálu je od začátku roku statistika hodnoty majetku ve fondech stále ještě o 9,5 miliardy v plusu. Takže kontrolní otázka – které se o to zasloužily nejvíc? No samozřejmě, že s 12,5 miliardy dluhopisové! Jejich labutí píseň totiž zněla nejsilněji právě ve druhém čtvrtletí. Pomohla i smíšeným fondům, ale teď už zbývá poslední stéblo jen na akciích. Ani tam se nálada moc nelepší. Dvouletá maxima na Wall Street podlehla vybírání zisků a S&P opět propadl pod 1200 bodů. To je sice po pěti růstových týdnech pochopitelné, ale vystrašil i 5% pokles Šanghaje a v Praze zas bliká ČEZ, byť je stále na 760 korunách s P/E kolem 7 nabitý jak zajíček Duracel. Nu a kdo si v pátek ráno nabrousil kosu na Erste, mohl sklidit až 5% denní úrodu. To byla ovšem jiná kosa, než té zubaté.

 

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE