Co týden dal?

19.11.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Podle guvernéra ČNB Miroslava Singera současné ekonomické problémy Irska českou ekonomiku příliš neovlivní, protože příliš nezasahují exportní trhy důležité pro Českou republiku. Více v našem článku.

Posledních 7 dní ve světě 

  • Americký internetový gigant Google plánuje přijmout přes 2000 zaměstnanců po celém světě. Firma v současnosti expanduje na nové trhy a bojuje s konkurenty o talentované pracovníky. Google na konci září zaměstnával přes 23.300 lidí. Počet zaměstnanců se tak od začátku roku zvýšil o téměř 18 procent. K tomuto růstu přispělo více než 20 akvizicí, jež letos Google uskutečnil.
  • Míra nezaměstnanosti v Rusku v říjnu činila 6,8 procenta, a zvýšila se tak z předchozích 6,6 procenta, kde byla v září. V zemi tak bylo asi 5,1 milionu nezaměstnaných, což je zhruba o 80.000 více než v září. Před rokem bylo bez práce asi 5,86 milionu lidí.
  • Banky v Irsku už před nedávnem řešily problémy s likviditou tím, že přijaly mimořádnou finanční pomoc v objemu skoro 35 miliard eur (téměř 863 miliard Kč) od tamní centrální banky. Ukázaly to záznamy ke konci října, které dnes zveřejnila právě centrální banka. Vláda v Dublinu mezitím ujistila vkladatele, že jejich peníze nejsou v ohrožení.
  • Země střední a východní Evropy se z krize zotavují rychleji, než se původně předpokládalo. V desítce nových členských států EU by mělo HDP letos v průměru růst o 1,4 procenta. Ještě v létě se přitom očekával růst o 1,2 procenta. Vyplývá to z aktuálních prognóz Vídeňského institutu pro mezinárodní hospodářská srovnání.
  • Spojené státy musí dostat pod kontrolu vysoký rozpočtový schodek, jinak budou čelit nebezpečí krize na dluhopisovém trhu. Uvedl to podle agentury Reuters bývalý šéf americké centrální banky (Fed) Alan Greenspan. Rozpočtový deficit americké vlády v loňském fiskálním roce, jenž skončil v září, dosáhl 1,29 bilionu dolarů (přes 23 bilionů Kč). Byl tak druhý nejvyšší po předloňském rekordu 1,42 bilionu dolarů.
  • Americká automobilka Ford Motor sníží svůj podíl v japonském partnerovi Mazda Motor na 3,5 procenta ze současných 11 procent. Firmy však budou pokračovat ve spolupráci v oblasti vývoje a marketingu. Ford tak po více než 30 letech přijde o pozici největšího akcionáře Mazdy.
  • V Ženevě byl vydražen vzácný růžový diamant za 45,44 milionu švýcarských franků (asi 833 milionů korun), čímž byl téměř dvojnásobně překonán dosavadní světový rekord. Diamant nazvaný Fancy Intense Pink o váze 24,78 karátuse na trh vrátil po 60 letech. Novým majitelem diamantu se podle agentury AP stal britský obchodník s drahými kameny Laurence Graff. 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Skupina autobazarů AAA Auto zdvojnásobila od ledna do září meziročně čistý zisk na 3,4 milionu eur, tedy zhruba 83,8 milionu korun. Tržby stouply o 15,5 procenta na 148,7 milionu eur, tedy asi 3,7 miliardy Kč. Za samotné třetí čtvrtletí zaznamenala společnost meziroční nárůst tržeb o třetinu na 57 milionů eur, což potvrzuje trend postupného oživení trhu s ojetými vozy.
  • Počet účastníků penzijního připojištění za tři čtvrtletí stoupl na 4,5 milionu, což byl proti konci roku 2009 nárůst o 108.000. Tempo růstu jejich počtu zpomalilo. V prvních devíti měsících bylo uzavřeno 372.000 nových penzijních připojištění, tedy o 27.000 smluv méně než ve stejném období loni.
  • Počet odhalených pojistných podvodů i v letošním roce výrazně roste. Za tři čtvrtletí stoupl meziročně o desítky procent a činil stovky milionů Kč. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími domácími pojišťovnami. Podle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí.
  • České dráhy od 12. prosince zvýší cenu některých jízdenek. Dražší bude víkendové rodinné jízdné a zpáteční jízdenky, podraží nákup jízdenky přes telefon i přirážka za nákup jízdenky ve vlaku. Základní jednosměrné jízdné se nezmění.
  • Úrokové sazby hypoték klesly v říjnu na 4,42 procenta. Vyplývá to z ukazatele Fincentrum Hypoindex. Index je tak nejníže od května 2007.
  • Tuzemská výroba osobních a lehkých užitkových automobilů letos zřejmě poprvé překročí jeden milion vozů. Loni linky automobilek v Česku opustilo 979.085 vozů.
  • Současné ekonomické problémy Irska českou ekonomiku příliš neovlivňují, protože příliš nezasahují exportní trhy důležité pro Českou republiku. Na setkání s prezidentem Václavem Klausem to uvedl guvernér České národní banky Miroslav Singer.
  • Počet pracujících ve věku 15 až 29 let se postupně snižuje. Zatímco v roce 2002 jich bylo zhruba 1,152.600, loni mělo v této věkové skupině zaměstnání již pouze 920.800. Jejich počet tak za sedm let klesl o pětinu. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Senátní a komunální volby, jak podle vás dopadly?

V Česku formují nové vlády na jednotlivých městských radnicích. Zdá, že v Senátu vládní koalice ztratí svou sílu, nicméně v Poslanecké sněmovně je tak silná, že by si měla udržet stávající tah na reformy. Jak volby dopadly podle vás?

                                                  

Anketa

Vláda schválila úsporná opatření, aby mohla udržet státní rozpočet. Jde o změny v daních z příjmů, omezení podpory stavebního spoření, snížení příspěvku politickým stranám a omezení sociálních výdajů. Myslíte, že se šetří na těch správných místech?

  • Ano, vláda musí hledat úspory všude, i když to není populární - 39 %
  • Ne, myslím si, že vláda mohla šetřit na jiných položkách rozpočtu - 61 % 

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU