WTO odmítla antidumpingová cla EU na čínské šrouby

03.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 3. prosince (ČTK) - Světová obchodní organizace (WTO) dnes podpořila Čínu v jejím prvním oficiálním obchodním sporu s Evropskou unií. Antidumpingová cla EU na dovoz čínských šroubů a vrutů porušují mezinárodní obchodní pravidla a Brusel by se na ně měl znovu podívat, uvedla WTO.

Evropská komise počátkem loňského roku uvalila na spojovací materiál z Číny antidumpingová cla ve výši až 85 procent. Peking se proti tomu odvolal u WTO a uplatnil proti dovozu téhož zboží z EU svá vlastní antidumpingová cla.

Evropská cla se týkají asi 200 čínských firem, které vyvážejí spojovací součástky používané v automobilech, elektrospotřebičích nebo strojním zařízení. Evropský trh těchto součástek má hodnotu kolem půl miliardy eur ročně (12,5 miliardy Kč).

Čína měla u WTO úspěch se svou argumentací, podle níž EU vypočítává výši antidumpingových cel v řadě případů v rozporu s pravidly. WTO však nevyhověla požadavku Pekingu, aby EU řekla, jak má své výpočty opravit, a požadované změny nespecifikovala. Čína dnešní rozhodnutí přivítala a vyzvala EU, aby cla zrušila.

Pravidla WTO umožňují uvalit dodatečná cla na takzvaný dumping, tedy prodej pod cenou na domácím trhu vývozce, avšak jen v případě, že to poškodí příslušné odvětví v zemi dovozce. U dovozů z ekonomik, které WTO označuje za "netržní", je však výpočet těchto cel obtížný, protože kvůli státním cenovým regulacím vnitřního trhu není často možné přesně určit správnou domácí cenu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK