Jak reguluje EU vysoké platy bankéřů?

10.12.2010 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Od 1. 1. 2011 vstoupí v platnost nová směrnice EU, která je závazná pro všechny členské státy. Týká se regulace vysokých odměn managementu ve finanční sféře a přinese několik rozporuplných bodů.

Vysoké odměny bankéřů, které byly vypláceny i v období nejhlubší krize, se staly trnem v oku lidí i politiků, včetně těch evropských. Ti přišli na způsob, jak vysoké odměny do budoucna regulovat. Největší změna se bude týkat rozdělení mzdy na fixní a variabilní složku s tím, že ta fixní bude vyplácena ihned a v hotovosti. Kdežto variabilní složka se bude vyplácet v peněžní i nepeněžní formě a po dobu až několika let.

Jako obvykle není směrnice EU jednoduchá a kromě byrokracie zavádí úplně nové postupy vyplácení mzdy, nové názvosloví a hlavně spoustu problémů českým bankám a finančním institucím. Ke schválení této směrnice má dojít ještě do konce roku. Instituce se jí však budou muset zabývat zpětně, poněvadž vyplácení odměn se má touto směrnicí řídit už za rok 2010.


Koho se nová pravidla dotknou?


Nové zásady odměňování se budou vztahovat na vybrané zaměstnance finančních institucí. Především na lidi sedící v představenstvech a všech kontrolních funkcích. Jednoduše řečeno, vztahují se na všechny, kteří mají významný vliv na riziko instituce. Směrnice se nevztahuje jen na banky, ale i na úvěrová družstva či obchodníky s cennými papíry. Cílem zásad má být provázání motivace zaměstnanců se strategií, cíli a dlouhodobými zájmy instituce. Ovšem jestli tohoto cíle nová pravidla dosáhnou, je na pováženou.


Jak se budou mzdy vyplácet?


Odměny bankéřů se budou nově dělit na dvě poloviny a to na fixní a variabilní složku. Fixní část bude vyplácena standardně v penězích, kdežto variabilní část, která bude tvořit až polovinu mzdy, bude tvořena peněžní a nepeněžní složkou. Částky variabilní odměny se budou rozpouštět po dobu 3 – 5 let s tím, že až 60 % nebude vypláceno v penězích.

Jako nepeněžní část budou nejčastěji poskytovány akcie vlastní společnosti. To by sice mělo bankéře motivovat k zajišťování profitu celé společnosti, ale jak to vlastně s variabilní složkou je? Právě tato variabilní složka odměny přináší velké úskalí celé regulace. Nepeněžní odměny mohou být společností zadržovány až po dobu dvou let. Po těchto dvou letech se sice bankéř konečně stane vlastníkem akcií, ovšem podle návrhu směrnice mohou být třeba akcie zpětně odebrány -  a to při negativním vývoji instituce.

Kontroverznost této části opatření spočívá ve zpětném odebrání majetku. Byť zakotveno nějakým způsobem v pracovní smlouvě, zaznívají hlasy o nezákonnosti zabavení něčeho, co již jednou bylo v osobním vlastnictví.


Postoj ČNB


Česká národní banka se aktivně k návrhům požadavků v Evropské unii vyjadřovala a upozorňovala na nevhodnost některých pravidel odměňování. Již brzy uvidíme, jestli projdou některé z připomínek i v Bruselu. Dle zprávy ČNB byla vedena diskuze se všemi zasáhnutými asociacemi a nová evropská pravidla se obecně nesetkala s pochopením. Vyskytly se názory, že navrhovaná úprava zásad odměňování je nevyvážená, vnitřně rozporná, resp. že některé požadavky jsou příliš konkrétní a detailní, zatímco jiné obecné umožňují různé výklady.

Asociace se shodovaly v názoru, že pravidla odměňování by měla být nastavena spíše jen obecně a rámcově. V praxi by mělo být umožněno nastavit interními politikami takovou strukturu odměňování, která by respektovala velikost, rozsah, komplexnost a charakter činností, vnitřní organizaci a úroveň tolerance rizika. Dále zazněly pochybnosti, zda je reálné uvést pravidla do praxe řádně a včas vzhledem ke stanovenému datu účinnosti vyhlášky.


Jaké problémy čekají české banky?


Pro české banky tato regulace přinese několik komplikací. Největším problémem bude právě účinnost směrnice. Ta má totiž platit zpětně, takže i mzdy za rok 2010 mají být zpracovány podle nových pravidel. V některých státech, kde platí jiná daňová pravidla, mohou dokonce nastat kuriózní situace, kdy budou bankéři muset platit daň vyšší, než je jejich fixní složka mzdy.

Jako další problém vyvstane nepeněžní složka variabilní části mzdy, kdy banky, které nemají vlastní akcie, budou mít velké potíže s nabídnutím nepeněžitých instrumentů. Nová pravidla se totiž nebudou vztahovat na nepeněžité instrumenty celé bankovní skupiny, ale přímo k lokální bance. V neposlední řadě bude pak úskalím, a to nejen pro české banky, složitost vedení agendy - personalisté budou muset vést velmi komplikované tabulky odměňování jednotlivců.


Jaké mohou být dopady regulace


Jak to tak u regulací bývá, snaží se je mnoho lidí obcházet a tím se občas míjejí účinkem. Proti obdobné regulaci v USA se bankéři a finančníci na Wall Street snažili zamezit tak, že si před její účinností zdvojnásobili své fixní složky platu. Další reálnou možností je, že se finanční společnosti budou přesouvat do jiných zemí, kde taková pravidla neplatí. Ztrátu mohou utrpět i samotné banky tím, že by nastal odliv mozků do jiných sektorů, kde dostanou mzdu celou.

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ