Statistická data naznačují zpomalování ekonomiky. Je čeho se bát?

15.12.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zatím to vypadá, že rok 2011 bude svým vývojem ekonomiky patřit k nejslabším v historii České republiky. Tvrdá data však zároveň naznačují, že konjunktura převáží i v příštím roce. Jen bude slabší, než by se po nedávné recesi slušelo.

Listopadová sada statistických údajů nebyla pro ekonomiku příliš povzbuzující. Ostatně, žádné velké překvapení se neudálo.

O postupném zpomalování ekonomiky se mluví již několik měsíců a naprostá většina ekonomů čeká v příštím roce zpomalení růstu. Zároveň však data ukazují, že se zatím nenaplňují některé černé vize o příchodu další recese. Odhady růstu ekonomiky na letošní rok se od ledna zvedly přibližně o procento. Přestože odhady vývoje v příštím roce se postupně zhoršují, k ekonomickému poklesu má česká ekonomika hodně daleko.


Průmyslová produkce


Průmyslová výroba v říjnu meziročně vzrostla o 6,9 procenta, což představuje zpomalení po zářijovém revidovaném růstu o 12,4 procenta. Na první pohled znatelné oslabení však má vysvětlení v nižším počtu pracovních dní. Navíc pokud porovnáme česká čísla s průmyslovou produkcí evropské unie, tak domácí průmysl stále meziročně roste o více než procento rychleji. Ani předstihové ukazatele prozatím nenaznačují obrat v pozitivním trendu a nové objednávky v průmyslu stále rostou dvouciferným tempem. Navíc německá ekonomika, která je pro výkon tuzemského průmyslu klíčová, jede stále na vysoké obrátky. Jedním z mála negativ tak zůstává fakt, že průmyslová produkce klesla meziměsíčně o 0,3 %, což znamenalo první záporný výsledek od září loňského roku.


Trh práce stagnuje


Statistika listopadové nezaměstnanosti vzrostla podle očekávání z 8,5 % na 8,6 %. To znamenalo opětovné dobytí kóty 500 tisíc lidí bez práce. Přestože se letos jednalo o druhý nejvyšší meziměsíční nárůst, nebyl pro ekonomy žádným překvapením. Sezónní faktory se s koncem roku pravidelně objevují a zvyšují nezaměstnanost v průběhu zimních měsíců. S listopadem končí některé sezónní práce v zemědělství i ve stavebnictví. Stále více klientů pracovních úřadů se také rekrutuje z oblasti veřejné zprávy, kde dochází ke konci roku k propouštěním. Míra nezaměstnanosti se však stále nachází na stejné úrovni jako před rokem, o čemž by si lecjaká evropská ekonomika mohla nechat jen zdát.
Maloobchodní tržby zaostaly za očekáváním

Neurčitá čísla o dalším směřování české ekonomiky přišla také z maloobchodu a znamenala z uvedených statistik největší zklamání mezi ekonomy. Maloobchodní tržby v říjnu bez sezonního očistění meziročně klesly o 0,7 procenta po zářijovém revidovaném růstu o 3,2 procenta. Očekávání na úrovni růstu o 0,9 % naplněna nebyla, ovšem ani tak nelze považovat výsledek za vyloženě negativní. Po očištění o sezonní vlivy, kalendářní a pracovní dny se tržby v maloobchodě v říjnu snížily reálně meziměsíčně o 0,3 procenta. Leccos o výsledku již předem napověděla data o průměrném růstu mezd. Mzdy se ve třetím čtvrtletí zvýšila pouze o 0,1 % na 23 665 korun, což znamenalo nejnižší růst za poslední desetiletí. Maloobchodní tržby jsou tak v zajetí nízkých mezd a nového normálu vysoké nezaměstnanosti.


Jak bude?


Ve srovnání s minulými roky se současná čísla nezdají příliš povzbudivá. Nejlepší roky průmyslové výroby se zdá už máme definitivně za sebou. Nezaměstnanost se usadila na nebezpečně vysokých hodnotách, což se projevuje v reálných příjmech domácností a také maloobchodních tržbách. Většina evropských ekonomik je na tom však v meziročním srovnání uvedených statistik hůře. Zatím to vypadá, že rok 2011 bude svým vývojem ekonomiky patřit k nejslabším v historii České republiky. Tvrdá data však zároveň naznačují, že konjunktura převáží i v příštím roce. Jen bude slabší, než by se po nedávné recesi slušelo.

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jiří Tyleček  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU