Vršanská uhelná propustí na Mostecku stovku zaměstnanců

15.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Most 15. prosince (ČTK) - Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal propustí do konce roku 101 zaměstnanců. Úmysl oznámila úřadu práce, informoval dnes novináře ředitel mosteckého úřadu práce Oldřich Malý. Další zaměstnance podle něho bude firma nejspíše propouštět i v příštím roce. Souvisí to prý se snížením požadavků na odbyt uhlí ze strany externích odběratelů a nasazováním nových těžebních technologií. Hromadná propouštění na Mostecku nahlásily i další společnosti.

Vršanská uhelná má podle úřadu práce nyní 691 zaměstnanců. Jestli budou propuštění lidé všichni z Mostecka, které se dlouhodobě potýká s jednou z nejvyšších nezaměstnaností v Česku, úřad práce neví. Firma se zaručila, že mezi propuštěnými zaměstnanci nebudou například oba manželé nebo matky samoživitelky. Czech Coal prý s úřadem práce spolupracuje i na tom, aby si propuštění lidé brzy našli novou práci. V minulých týdnech například začal kurz, ve kterém si 12 strojvůdců elektrických lokomotiv zvyšuje kvalifikaci na lokomotivy dieselové.

Podle Malého v první polovině příštího roku má dalších 100 lidí odejít z elektrárny v litvínovském Chemopetrolu. Další propouštění zaměstnanců hlásí kvůli organizačním změnám i Krajská zdravotní. Malý dodal, že úřad práce v příštím roce kvůli úsporám očekává i další propouštění. Snižování počtu lidí, kteří mají práci, se podle něj může projevit i u drobných živnostníků, kteří se nebudou schopni uživit. Projevit se podle něj může i skutečnost, že se dosud neví, zda budou prolomeny limity těžby uhlí, což může znamenat propouštění dalších horníků.

Mostecký úřad práce eviduje 9611 lidí bez místa, míra nezaměstnanosti je na Mostecku 15,94 procenta. Katastrofický scénář úřadu práce v příštím roce počítá s až 13.000 nezaměstnanými a mírou nezaměstnanosti mezi 18 až 20 procenty. Malý uvedl, že v minulosti byla papírová nezaměstnanost horší, bez práce bylo 15.000 lidí. Uvedl, že kolem 7000 nezaměstnaných ale pracovalo takzvaně načerno, jejich počet se prý v posledních letech podařilo kontrolami výrazně snížit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK