Léčebné lázně Jáchymov změní majitele, budou jím Lázně Luhačovice

15.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jáchymov (Karlovarsko) 15. prosince (ČTK) - Lázně Jáchymov, které jsou v Česku a ve světě unikátní díky léčbě onemocnění pohybového aparátu radonovou vodou, budou mít nového vlastníka. Stanou se jím Lázně Luhačovice, které mají prostřednictvím své dceřiné společnosti koupit zhruba za 700 milionů korun jáchymovské lázně jako podnik včetně jeho majetku, zaměstnanců, pohledávek, závazků a názvu. ČTK o tom dnes informoval majitel luhačovických lázní Martin Burda.

Burda poznamenal, že v lázeňství podniká už řadu let a o akvizici dalších lázní uvažoval delší dobu. Podotkl, že léčebné lázně Jáchymov jsou unikátní především svým přírodním léčivým zdrojem - radonovou vodu. "Již několik let vlastním přibližně 18 procent jáchymovských lázní jako fyzická osoba. Cena této transakce se odvíjí od hodnoty podniku vyčíslené ve znaleckém posudku," konstatoval.

V jáchymovských lázních nemíní Burda zavádět žádné razantní změny. Hosté, zaměstnanci ani třetí osoby změnu nijak nepocítí. "Očekávám však, že propojení s luhačovickými lázněmi může přinést určitý synergický efekt, a to zejména na poli obchodní politiky," dodal Burda.

Podle generálního ředitele jáchymovských lázní Eduarda Bláhy byla kupní cena stanovena posudkem zpracovaným soudně jmenovaným znalcem. Důvodem k tomuto postupu je, že majitel Lázní Luhačovice je druhý největší akcionář Léčebných lázní Jáchymov. Současným majoritním vlastníkem jáchymovských lázní je se zhruba 73 procenty procenty společnost Invest Kapa, za níž vykonává akcionářská práva investiční skupina Penta.

"Lázně jsou nyní ve skvělé kondici, ale s ohledem na očekávané škrty ve veřejném zdravotním pojištění a omezení komplexní lázeňské péče považují lázně za výhodné nabídku Luhačovic na prodej podniku akceptovat," podotkl Bláha. Původním minoritním akcionářům umožní Léčebné lázně Jáchymov výkup akcií.

Za své peníze Burda získá fungující lázeňský podnik, jenž by měl v letošním roce skončit hospodaření se ziskem blížícím se loňskému výsledku, kdy lázně vykázaly podle mezinárodních standardů konsolidovaný zisk 38 milionů korun, podotkl ředitel. "Letos se do výsledků promítnou mimo jiné i vyšší odpisy po loňských investicích," dodal Bláha.

Lázně Luhačovice vlastní Martin Burda jako fyzická osoba s 90 procenty akcií. V roce 2006 získal v jáchymovských lázních podíl asi 12 procent, když podle údajů RM-Systému bylo za 48.792 kusů zaplaceno přes 51,2 milionu. Za 16 milionů korun od města Jáchymov koupil ve stejném roce 15.999 akcií lázeňské společnosti. Jeho podíl je nyní kolem 18 procent.

Podnikatel ze severní Moravy se kromě lázeňství věnuje například byznysu v potravinářském průmyslu. Je majoritním vlastníkem pivovarnické společnosti K Brewery, která v současné době plně vlastní sedm tuzemských pivovarů v Jihlavě, Protivíně, Vysokém Chlumci, Klášteře Hradišti nad Jizerou, Hlinsku v Čechách, Uherském Brodě a Černé Hoře.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK